Sari la conținut

Conjunctivita, boala păcătoasă de la ștrand! Din apă se pot lua ciuperci, giardia sau E-coli

Ce poate fi mai plăcut vara, într-o zi toridă de weekend, decât să te răcorești la piscină sau la ștrand?! Ei bine, medicii avetizează că această distracție, pentru care mai dăm și mulți bani, în funcție de locul pe care îl alegem, ne poate aduce neplăceri destul de serioase! Asta mai ales dacă nu suntem atenți la locurile pe care le alegem atunci când mergem să ne răcorim. Din nefericire, nu toți ne permitem să alegem locuri de agrement unde costurile sunt ridicate, piscinle sunt foarte îngrijite, iar alternativele sunt ștrandurile publice foarte aglomerate. Medicii avertizează, însă, că apa din astfel de bazine și ștranduri poate fi o sursă de microorganisme infecțioase, precum bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecții localizate, cel mai frecvent, la nivelul pielii, ochilor, urechilor și tubului digestiv.

Nicolae Oprea

Cele mai periculoase afecțiuni sunt cele oftalmologice!

Fără îndoială, cele mai periculoase afecțiuni sunt cele oftalmologice, așa cum avertizează dr. Monica Pop, medic oftalmolog.

„Cea mai gravă boală oftalmologică ce se poate lua de la ștrand este conjunctivita de piscină, care se ia extrem de ușor. Este o boală contagioasă, astfel că este suficient ca o singură persoană care are conjunctivită să intre în piscină, că ceilalți toți se îmbolnăvesc și ei. Bineînțeles, este valabil pentru bazinele publice care nu sunt tratate corespunzător. Din păcate, conjunctivita este destul de păcătoasă și poate lăsa sechele grave, de afectare a vederii și are nevoie de tratamentul exclusiv al oftalmologului”, spune cunoscuta doctoriță

„Evitați farmacia, mergeți la medic”

„Dacă apar simptome ale conjunctivitei, precum senzația de prezență a unui corp străin, usturime sau roșeață, trebuie mers urgent la medic, iar pacientul trebuie să specifice neapărat faptul că a fost la ștrand sau la piscină. Atenție, nu mergeți la farmacie dacă aveți probleme cu ochii! Conjunctivita este de mai multe feluri, iar cea luată de la piscină nu se tratează niciodată cu antibiotic. Ca atare, trebuie să mergeți neapărat la un medic oftalmolog, care poate spune exact tipul afecțiunii și mai ales ce tratament trebuie aplicat”, ne-a explicat dr. Monica Pop, șefa Spitalului Oftalmologic de Urgență, din Capitală.

Clătiți ochii cu apă plată la ieșirea din bazin

Medicul oftalmolog ne oferă și un sfat prețios atunci când mergem la piscină prin care ne putem feri de problemele la ochi: . „Este bine ca atunci când ieșim din bazin să ne clătim repede ochii cu apă plată. Este singura modalitate de a ne feri de astfel de infecții”, mai recomandă dr. Monica Pop.

Interzis în apă persoanelor bolnave

Medicii precizează că foarte expuși infecțiilor sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficitar. Specialiștii recomandă ca persoanele cu afecțiuni digestive, cutanate sau oculare să nu intre în piscină cât timp sunt bolnave. De asemenea, persoanele care sesizează cel mai mic semn sau simptom de boală după ce au mers la piscină sau la ștrand trebuie să solicite sfatul unui medic, pentru că toate aceste infecții pot fi diagnosticate ușor.

Din apă se pot lua ciuperci, giardia sau E-coli

Totodată, specialiștii din Ministerul Sănătății spun că de la piscină se poate lua râia, dacă sunt folosite în comun prosoape contaminate, dar și furunculul produs de stafilococii din apă.

Una dintre cele mai răspândite boli dermatologice luate de la piscină este pitiriazisul, o micoză a pielii produsă de o ciupercă (Pitiriazis versicolor), spun medicii dermatologi. Boala este caracterizată prin apariția unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecție la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar și prin utilizarea șezlongului fară un prosop personal. De asemenea, o altă infecție a pielii, care este dată de stafilococii prezenți în apa de la ștrand, este furunculoza. Tratamentul este local și se poate realiza cu ajutorul unui antiseptic cu spectru larg de acțiune, pe baza de clorură de benzalconiu și clorhexidina.

Oamenii cu igienă precară, un pericol!

 „Piscinele din ziua de azi sunt puse la punct cu filtre speciale și tot felul de substanțe, însă, din păcate, sunt foarte mulți oameni care nu au o bună igienă a zonelor intime. Particulele de fecale sunt principala sursă a bolilor”, atrage atenția medicul internist Aurelia Constantin.

O altă boală transmisibilă prin apă este dată de un parazit microscopic numit cryptosporidium, extrem de rezistent la clor, care se reproduce rapid. Boala debutează cu diaree apoasă, greață sau dureri de cap și poate dura chiar și 14 zile.

De asemenea,  pe calea apei se poate lua și giardia, un parazit capabil să supraviețuiască mediilor vitrege, de asemenea imun la clor. Crampele abdominale, frisoanele și vărsăturile sunt primele semne ale îmbolnăvirii la cei cu imunitate scăzută. Oamenii sănătoși scapă și fără tratament, în doar câteva săptămâni. „Cei cu o sănătate de fier o resimt printr- o stare de greață. În cazurile serioase, tratamentul durează cinci zile și se repetă după alte 21”, explică medicul Aurelia Constantin.

Apa nu trebuie să intre în gură!

Pe lângă bacterii și paraziți, piscinele adăpostesc și norovirusuri, vinovați de gastroenterită sau „gripa stomacului”. Se manifestă prin greață, vărsături, însă cea mai gravă consecință este deshidratarea. Singurele remedii sunt hidratarea cu apă și ceai și perfuziile dacă vărsăturile nu trec.

Infecţia cu E. Coli este şi ea o alta afecţiune cauzată de ingestia apei contaminate şi se manifestă  prin diaree şi leziuni intestinale.

Infecţiile urechii care apar din cauza germenilor din apă afectează în special persoanele predispuse la alergii, dar şi copiii şi bătrânii ori pe cei cu ten gras sau uscat.

„Aceste predispoziţii favorizează apariţia otitei mai ales după baia în apa mării, din cauza prezenţei algelor şi a nisipului, sau din cauza apei de la ştrand care conţine clor. Schimbarea de mediu, oboseala prin înot sau practicarea lui ca sport duce la instalarea unei infecţii locale, denumită otită externă”, explică Elena Lăţcan, medic ORL la Centrul de Diagnostic şi Tratament „Dorobanţi” din Bucureşti.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel