Se poate întâmpla ca atunci când ești alergic să crezi că ești răcit, asta pentru că îți curge nasul. De foarte multe ori, cele doă afecțiuni se confundă
Nicolae Oprea
Chiar dacă suntem în plină vară, asta nu înseamnă că nu putem răci! Ei bine, ca la orice răceală, boala debutează cu secreții nazale sau tuse. Din păcate, însă, există multe persoane care pot confunda o răceală banală, cu o alergie păcătoasă, tocmai prin faptul că are simptome asemănătoare cu simpla răceală! În primul rând, în cazul răcelilor cât și în cazul alergiilor, reacțiile sunt de curgere a nasului și ochi înlăcrimați. Dacă răceala trece de la sine în aproximativ o săptămână, pentru a scăpa de alergie trebuie să se îndepărteze factorul care duce la această reacție.
Febra nu apare în cazul alergiilor
Totuși, diferența dintre cele două afecțiuni poate fi identificată ușor de un medic specialist sau, în primă fază, de medicul de familie care trimite pacientul la un examen de specialitate realizat de un doctor alergolog. „Cea mai mare diferență dintre cele două afecțiuni este faptul că în cazul alergiei, spre deosebire de răceală, nu se ajunge la febră. Un alt aspect important este că secrețiile nazale în cazul alergiilor sunt apoase, spre deosebire de cele din cazul răcelilor sau gripelor, unde secrețiile au o culoare galbănă”, ne-a declarat dr. Ioana Pedestru, medic specialist ORL și alergologie la Spitalul Colțea din București, și cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din București.
Se strănută în salve, adică mai mult de 5 ori la rând
Potrivit specialiștilor, răcelile pot fi provocate de un virus care pătrunde în organsim şi slăbește foarte mult sistemul imunitar. Și în cazul alergiilor este afectat sistemul imunitar, însă, afecțiunea nu este declanșată de germeni, ci de factori pe care organismul nu îi tolerează. „În cazul alergiei, discutăm despre o rinită alergică, ce se manifestă prin nas înfundat, rinoree, adică secreții nazale apoase și strănut în salve, adică mai mult de cinci strănuturi la rând, ceea ce înseamnă o criză. Pe cel afectat îl mânăncă nasul și ochii și se scarpină foarte mult, însă, țin să repet aspectul febrei, care nu apare deloc în cazul alergiilor. Ei bine, în cazul răcelilor starea generală a pacientului este proastă”, mai spune dr. Ioana Pedestru. Potrivit specialistei în alergologie, rinita alergică se poate moșteni și îi sfătuiește pe cei care au simptomele menționate mai sus să meargă la medic pentru ca boala să nu se transforme în astm bronșic.
Doar la medic se stabilește cauza
„Cel mai simplu test este cel cutanat, iar rezultatul apare în zece minte. Trebuie știut faptul că pacientul alergic este perfect sănătos atunci când nu se află în împrejurările care îl afectează cum este, de pildă, o pisică sau o casă veche de la țară, unde este mult praf iar încăperea nu este aerisită corespunzător. Cel mai eficient tratament în cazul alergiilor este evitarea factorilor care duc la aceste stări. Pentru cei care nu pot renunța la pisică sau cei care sunt afectați de polen, există tratamentul cu antihistaminice. Dar, repet, pacientul care nu se expune la factorii alergeni este perfect sănătos. Nu în ultimul rând, doar în urma unui interviu cu medicul specialist se poate depista cauza care duce la stările alergice”, mai spune dr. Ioana Pedestru.