În decursul ultimelor luni ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România a întreprins o acțiune de monitorizare a calității mierii vândută în târgurile apicole de primăvară din România denumită „Miere curată”.
Contextul acestei acțiuni a fost vehicularea în presă, la începutul acestui an, a unor informații legate de prezența pe piață a mierii falsificate. ”Intenția noastră a fost obținerea unei radiografii a pieței mierii vândută direct de către apicultori, sub aspectul calității acesteia. Cercetarea noastră s-a derulat în parteneriat cu organizatorii a patru târguri apicole care au avut loc la Slobozia, Câmpina, Galați și Râmnicu Vâlcea. Au fost prelevate în mod aleatoriu 19 mostre de miere care au fost analizate în laboratorul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (acreditat RENAR) din București. Din totalul de mostre analizate s-au constatat probleme minore de calitate la două dintre acestea dar care nu presupun existența unor încercări de falsificare ci mai degrabă erori de evaluare a sortimentului și respectiv greșeli neintenționate de procesare primară a mierii”, a explicat Mircea Ciocan, Președinte Federația Asociațiilor Apicole din Romania ROMAPIS.
Potrivit ROMAPIS, apicultorii care își valorifică propria producție în târgurile apicole au oferit miere asupra căreia nu se ridică suspiciuni legate de falsificare. ”Precizăm că noi nu avem competența și pârghiile legale de a extinde aceste acțiuni la nivelul întregului lanț de procesare și vânzare a mierii din România pentru care considerăm că este de datoria autorităților să cerceteze și să ia măsurile care se impun în situația în care s-ar confirma existența pe piață a mierii contrafăcute”, a adăugat Mircea Ciocan.