Adulții care fac exerciții regulat îți întineresc creierul cu 10 ani, potrivit unui nou studiu, apărut în revista Neurology.
Cercetătorii au descoperit că seniorii care fac mișcare își mențin mintea ageră și chiar întârzie îmbătrânirea creierului cu un deceniu, spre deosebire de cei sedentari.
Însă e nevoie de mai multe teste pentru a demonstra că exercițiile fizice sunt adevărata armă împotriva îmbătrânirii creierului, atrage atenția dr. Clinton Wright, neurolog la Universitatea de Medicină din Miami. E posibil să aibă o influență și nivelul de educație, fumatul sau alte afecțiuni precum hipertensiunea sau diabetul.
Cu toate acestea, testele de memorie și viteza de procesare a informației au arătat că participanții care făceau mișcare regulat au avut rezultate mai bune decât sedentarii.
În plus, alte studii au scos la iveală că activitatea fizică îmbunătățește circulația sanguină de la nivelul creierului și poate ajuta conexiunile dintre celulele cerebrale. Exercițiile țin la distanță și afecțiunile cardiovasculare, diabetul, boli care pot deteriora creierul.
“Știm deja că exercițiile fizice sunt foarte importante pentru sănătatea cardiovasculară. Potențialul de a adăuga câțiva ani de tinerețe, creierului ar trebui să fie un motiv în plus care să îi determine pe oameni să facă mișcare”, a adăugat dr. Ezriel Kornel, neurochirurg.
Studiul a inclus 900 de adulți în vârstă de 71 de ani care au făcut teste de memorie, de atenție și alte abilități mentale și au fost supuși scanării RMN a creierului. Seniorii au repetat testele peste cinci ani. În jur de 10% dintre participanți au spus că fac mișcare regulat-jogging, aerobic, etc.
Testele au arătat că cei care nu făceau mișcare au avut un declin cognitiv mai mare, decât participanții activi, mai exact, creierul acestora era cu aproximativ 10 ani mai îmbătrânit.