De zeci de ani ni se tot spune că dacă mâncăm grăsimi, o să ni se blocheze artele și o să murim mai repede, în timp ce alimente precum pastele sunt văzute ca fiind sănătoase.
Însă tot mai multe cercetări recente dezaprobă această teorie și plasează zahărul în topul celor mai de temut”inamici” ai sănătății.
Mai mult decât atât, cardiologul Aseem Malhotra susține că grăsimile sunt un adevărat medicament și că sunt esențiale sănătății.
Dr Malhotra susține că o omletă din trei ouă gătită în ulei de cocos, e cel mai sănătos mic dejun.
”În această dimineață, am mâncat la micul-dejun o omletă din trei ouă, gătită în ulei de cocos și o cafea cu lapte integral, la fel cum fac aproape în fiecare zi. La masa de prânz mănânc o felie de brânză grasă, iar la cină adaug ulei de măsline peste salată. Între mese ronțăi nuci, alune, migdale, fistic. Pe scurt, mănânc o grămadă de alimente bogate în grăsimi, deși sunt cardiolog și tratez oamenii bolnavi de inimă”, a adăugat medicul.
După ce mult timp ni s-a spus că grăsimea blochează arterele și îngrașă, mulți dintre noi am început să ne ferim de alimente grase și să le înlocuim cu cele light sau degresate. O greșeală, spune cardiologul care susține că o dietă săracă în grăsimi nu doar că nu ne ferește de boli de inimă și kilograme în plus, dar că face tocmai opusul.
”De fapt, aș merge chiar mai departe și aș spune că epidemia de obezitate de azi e rezultatul acelor sfaturi din 1977 care prevedeau reducerea consumului de grăsimi”, a completat cardiologul.
”De ce îmi încurajez pacienții să mănânce grăsimi”
Iată ce spune dr. Aseem Malhotra despre efectul grăsimilor.
În ultimul timp, mi-am făcut un obicei din a le spune pacienților mei cu boli grave de inimă să evite tot ce conține eticheta”degresat” sau ”cu puține grăsimi”.
În schimb, le spun să consume lactate integrale și alte grăsimi saturate, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.
Cât despre colesterol, în unele cazuri, scăderea nivelului acestuia poate crește riscul cardiovascular și de mortalitate. În cazul oamenilor sănătoși, un colesterol mai mare de 60 este asociat cu un risc mai mic de mortalitate.
Până de curând și eu credeam că grăsimea este inamicul sănătății și siluetei și le evitam pe cât posibil. Dieta mea se învârtea în jurul carbohidraților și mâncam cereale cu zahăr, pâine prăjită, suc de portocale, sandvișuri, paste. Mâncare sănătoasă și solidă, mai ales că fac multă mișcare. Cu toate astea, nu reușeam să scap de colacul de pe burtă și exercițiile extenuante nu schimbau asta.
Acesta a fost motivul pentru care am început să caut o explicație și o soluție.
ADEVĂRUL TOXIC DESPRE ZAHĂR
Toate acestea se întâmplau în 2012 când am început să citesc un articol denumit ”Adevărul toxic despre zahăr”, scris de Robert Lustig în revista Nature.
În acest articol, Lustig, Profesor de Pediatrie care lucra și la Centru Universitar de Obezitate din California, spunea că alimentele care conțin zaharuri adăugate sunt la fel de periculoase ca alcoolul. Acest articol mi-a deschis ochii. Fiind doctor, știam că orice lucru în exces face rău, însă iată că cineva spunea că un produs pe care îl consumăm zilnic, fără să ne gândim, ne omoară încet dar sigur.
Cu cât am început să caut mai mult despre asta, cu atât am găsit mai multe dovezi că zahărul, nu grăsimea cauzează atâtea probleme.
LEGĂTURA DINTRE GRĂSIME ȘI COLESTEROL
În 2013, un grup de oameni de știință au analizat date nepublicate dintr-un studiu australian făcut la începutul anilor 70. Aceștia au descoperit că pacienții cu boli cardiace care au înlocuit untul cu margarina și-au crescut riscul de mortalitate, în ciuda faptului că și-au scăzut nivelul colesterolului cu 13%.
Un studiu australian a scos la iveală că pacienții cu boli de inimă care au înlocuit untul cu margarina și-au crescut mortalitatea, deși colesterolul lor era mai scăzut. Dr Malhotra susține că acest lucru se întâmplă deoarece un colesterol scăzut nu e neapărat un succes în tratarea bolilor cardiovasculare.