Tot ce e frumos şi gustos nu înseamnă că e şi sănătos. „Noi consumăm alimentul mai întâi cu ochii. Mâncându-l, constatăm că e savuros şi îl catalogăm ca fiind bun, fără ca simţurile noastre să ne spună dacă are sau nu valoare nutriţională”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”.
Cele mai „rele” alimente sunt cele care au grăsimi şi zaharuri în exces, acestea fiind surse de „calorii goale”. Alimentele de genul junk food, chipsuri, pufuleţi, biscuiţi, mezeluri, produse de patiserie conţin foarte multe calorii, puţine proteine şi săruri minerale. Lipsa nutrienţilor duce la îngrăşare, iar complicaţiile obezităţii duc la diabet şi boli cardiovasculare.
Pe lângă faptul că nu ne dau substanţe nutritive, le „fură” şi pe puţinele pe care le avem în corp, consumând rezervele de vitamina B, magneziu sau crom. O alimentaţie nediversificată poate duce şi la carenţe vitaminice, lipsa vitaminei B1 fiind cea mai des întâlnită.
De aceea, multe persoane sunt agitate, le lasă memoria, iar aceste simptome pot fi confundate cu o boală psihică şi sunt tratate greşit. La copii, lipsa de calciu în organism îi afectează creşterea şi poate duce la rahitism.