Iarna afară este frig și mulți ne simțim mai grei. Iată cinci dintre posibilele cauze ale acestui „fenomen”.
Grăsimea ne ţine de cald
Mulţi oameni cred că grăsimea duce automat şi la creşterea temperaturii corpului. Ei bine, mitul este infirmat de specialişti: „Cei care au un strat excesiv de ţesut adipos simt frigul chiar mai intens ca ceilalţi. În momentul în care ne îngrăşăm, ceea ce se depune este aşa numita grăsime albă, care reprezintă un depozit de energie. Există şi un tip de grăsime care „ţine de cald”, se numeşte grăsime maro şi generează căldură atunci când se produc „arderi”. Acest tip de grăsime îl au bebeluşii”, explică Ahmed Ahmed, chirurg gastro-intestinal la Spitalul Bupa Cromwell din Londra.
Specialistul crede că obiceiul de a mânca mai mult decât este necesar, în perioada toamnei, este un obicei „moştenit” încă din perioadele în care oamenii trăiau în peşteri, iar hrana se procura mai greu în perioada iernii. Din necesitatea de a rezista mai multe zile fără prea multe alimente, oamenii mâncau toamna mai mult.
Când e frig, ni se face foame mai des
Atunci când este întuneric, hormonul numit melatonină ne induce starea de somnolenţă. Cercetătorii au descoperit că, pe parcursul toamnei şi iernii, nivelul de melatonină din corp creşte, iar acest hormon ar putea declanşa şi apetitul crescut.
Sezonul rece trece mai uşor, dacă mâncăm dulciuri
Poate părea surpinzător, dar din punctul de vedere al cantităţii de mâncare, primăvara şi vara mâncăm mai mult. Diferenţa este făcută doar de tipul de alimente consumate. ” În primăvară şi în vară includem în alimentaţia noastră mai mulţi carbohidraţi, dar avem tendinţa să consumăm alimente cu mai multe grăsimi în toamă. În perioadele friguroase ne simţim mai puţin fericiţi, aşa că simţim nevoia să mâncăm dulciuri, care ne fac să ne simţim mai bine”, argumentează profesorul de psihologie Craig Jackson dela Universitatea din Birmingham.
Mâncare mai puţină, îngrăşare rapidă
Nivelul scăzut de vitamina D ne poate afecta greutatea pe perioada iernii. „Corpul are nevoie de lumina soarelui pentru a sintetiza vitamina D, iar cum în timpul iernii ziua are mai puţine ore şi oamenii petrec mai puţin timp în aer liber, expunerea la soare este mult redusă”, spune Stephanie Dillor, profesoară de nutriţie la Universitatea din Central Lancashire.
Lipsa vitaminei D reduce arderea grăsimilor şi astfel caloriile consumate se transformă în ţesut adipos. Astfel, chiar o alimentaţie mai săracă decât pe parcursul verii ar duce tot la o uşoară îngrăşare pe parcursul toamnei sau iernii.
Televizorul are partea lui de vină
Pe jumătate adevarat, în timpul lunilor de vară parcurile, plajele sau activităţile sportive ne îmbie la plimbări lungi, efort fizic şi activitate în aer liber. Din octombrie, televizorul devine cea mai viabilă alternativă. Cei mai mulţi oameni îşi petrec în casă timpul liber, unde principalele activităţi sunt mâncatul şi privitul la televizor.