Sari la conținut

Medicamentele care îmbolnăvesc bărbații de Alzheimer. Dublează riscul dezvoltării bolii

Tratamentul antiandrogenic împotriva cancerului de prostată aproape că dublează riscul ca bărbații să ajungă să sufere de boala Alzheimer, comparativ cu cei care nu urmează această terapie, potrivit unei analize a datelor medicale din două mari sisteme spitalicești din SUA, informează agenția France Presse.

Mai mulți bărbați care au urmat mult timp acest tratament blocant pentru funcția și acțiunea testosteronului au prezentat un risc mai mare de a fi diagnosticați cu maladia Alzheimer, conform studiului publicat luni în revista medicală ‘Journal of Clinical Oncology’.

Această cercetare nu dovedește că tratamentul antiandrogenic crește acest risc, dar pune în evidență în mod clar această posibilitate.

În plus, aceste rezultate corespund altor indicii potrivit cărora un nivel scăzut de testosteron, hormonul masculin, slăbește rezistența creierului împotriva bolii Alzheimer la persoanele care îmbătrânesc.

„Pe baza rezultatelor studiului nostru, un risc crescut de Alzheimer este un efect potențial al tratamentului antiandrogenic, însă este nevoie de mai multe cercetări înainte de examinarea unei schimbări în practica medicală pentru tratamentul cancerului de prostată”, susține Nigam Shah, profesor asistent de informatică biomedicală la Universitatea Stanford (California), autorul principal al studiului.

Hormonii androgeni, de sex masculin, joacă un rol cheie pentru stimularea creșterii celulelor canceroase în boala de prostată. Astfel de terapii care suprimă producerea acestor androgeni sunt adesea folosite împotriva cancerului de prostată.

Conform estimărilor, aproximativ 500.000 de persoane din SUA care suferă de o tumoare canceroasă a prostatei sunt tratate cu antiandrogeni.

Dar, autorii studiului relevă că reducerea în mod semnificativ a activității acestor hormoni poate avea efecte secundare adverse.

Mai multe studii au relevat deja legăturile dintre nivelurile scăzute de androgeni, în principal testosteron, și impotență, obezitate, diabet adult, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și depresie.

Cercetările din ultimii ani au stabilit, de asemenea, legătura între nivelul scăzut de testosteron și handicapul cognitiv. În plus, bărbații cu Alzheimer tind să aibă un nivel scăzut de testosteron, comparativ cu al persoanelor de aceeași vârstă care nu sunt afectate de această degenerare incurabilă a creierului.

Totodată, cercetările pe șoareci și asupra oamenilor sugerează că nivelul scăzut de testosteron poate duce la accentuarea producerii proteinelor beta amyloide care formează plăci în creier caracteristice bolii Alzheimer.

Pentru acest studiu publicat luni, cercetătorii au analizat dosarele medicale a aproximativ cinci milioane de pacienți, dintre care 16.888 au fost diagnosticați cu cancer de prostată, iar circa 2400 au fost tratați cu antiandrogeni.

Ei au comparat datele cu acelea ale unui alt grup de pacienți cu cancer de prostată, dar care nu au urmat un astfel de tratament.

Grupul de oameni supuși la terapia hormonală a avut cu 88% mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer în timpul perioadei de monitorizare, comparativ cu grupul care nu a urmat această terapie cu hormoni.

Conform oamenilor de știință, există indicii că testosteronul are, de obicei, efecte protectoare asupra celulelor cerebrale din creier, mai subliniază AFP.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel