Sari la conținut

Cea mai bună metodă pentru îndreptarea coloanei vertebrale

Scolioza, una dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni la copii si adolescenti, poate fi astazi combatuta cu ajutorul Terapiei Schroth, o tehnica ce foloseste  exercitii de respiratie si postura pentru a reda organismului pozitia corecta a coloanei vertebrale.

Conditia: prezenta la fizioterapeut intr-un stadiu incipient si responsabilitatea pacientului in executarea corecta a exercitiilor. In cazul adultilor, terapia ajuta la ameliorarea simptomatologiei si stoparea evolutiei bolii.

“Executata corect, Terapie Schroth poate fi solutia optima pentru a evita operatia in cazul copiilor care au dezvoltat scolioza. De asemenea, Terapia Schrot poate fi considerata un stil de viata deoarece fizioterapeutul nu doar ca ii va invata pe copii ce exercitii trebuie sa faca, ci le va arata si cum trebuie sa mentina pozitia corecta atunci cand parasesc cabinetul, in cadrul diverselor activitati pe care le desfasoara: la joaca, atunci cand isi fac temele, chiar si atunci cand se odihnesc”, afirma Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul cabinetului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare.

In ce consta terapia Schroth

Acest tip de tratament consta intr-un program personalizat, compus dintr-o serie de exercitii de indreptare a coloanei vertebrale prin elongatia activa a acesteia, derotarea vertebrelor prin respiratie tridimensionala, precum si tonifierea si stretchinul musculaturii in pozitia maxima corectiva.

“Respiratia este extrem de importanta, exercitiile fiind efectuate folosind miscari respiratorii de inspirare – expirare si contractia grupelor de muschi, identificate ca fiind deficitare, concomitent cu respiratia. Intrucat exercitiile au un grad destul de mare de dificultate, aceasta terapie poate fi efectuata doar de catre copiii peste 10 ani, pentru a atinge nivelul maxim de eficienta”, adauga fizioterapeutul Bogdan Goga.

Frecventa tratamentului

Terapia Schroth este o terapie de lunga durata. Aceasta implica in primele sase luni executarea exercitiilor sub asistenta fizioterapeutului, de doua sau trei ori pe saptamana, urmand ca apoi pacientul sa lucreze zilnic, acasa, pentru cel putin o ora pe zi.

Efectuarea exercitiilor cu ajutorul fizioterapeutului are ca scop discutarea si eliminarea erorilor observate pe parcursul exercitiilor, examinarea succesului si eventualelor nereusite, precum si motivarea continua a pacientului.

Rezultate

Eficienta terapiei Schroth este data de perseverenta pacientului in executarea corecta a exercitiilor indicate de fizioterapeut, rabdarea sa in aplicarea terapiei si in purtarea corsetului, daca este cazul. In mod normal, corsetul se recomanda pentru tipurile de scolioza de peste 20 de grade unghi Cobb si trebuie purtat 24 din 24 de ore, pana la maturatia osoasa, in jurul varstei de 18-20 ani.

Cum identificam scolioza la copii?

Un rol important in depistarea precoce a scoliozei o au parintii, care pot observa eventuale semnale privind cu atentie copilul fara haine pe el, in urmatoarele ipostaze:

  • Daca se uita din spate si observa o asimetrie la nivelul umerilor si la nivelul bazinului;
  • Daca se uita din lateral si vede si umarul de pe partea opusa, acesta va fi clar un semnal de alarma;
  • In cazul in care copilul obisnuieste sa stea intr-o pozitie “cocosata” sau “stramba”.

In situatia in care parintii constata existenta unuia dintre aceste semnale, este recomandat sa consulte cat mai curand un specialist. In cadrul cabinetelor de recuperare medicala Terapie pentru Miscare, din Str. Marasti, nr. 21 sau din Str. Sportului, nr. 30-34, specialistii centrului efectueaza alaturi de copiii care intampina aceasta problema, programe personalizate de terapie Schroth.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel