O femeie din nouă este diagnosticată, iar la fiecare patru ore o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Este o statistică mai mult decât îngrijorătoare, datorată în principal faptului că simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente și, de cele mai multe ori, acesta ajunge să fie diagnosticat într-un stadiu mult prea avansat. De aceea, este foarte importantă testarea periodică, în vederea depistării la timp a celulelor precanceroase.
Atunci când sunt simptome, care sunt acestea?
- Durerea gambelor și umflarea picioarelor este unul din semnele de cancer de col uterin. Acest lucru se intampla din cauza ca fluxul de sânge nu mai funcționeaza corespunzător din cauza cancerului, cauzând dureri în picioare.
- Secreții vaginale fecvente cu aspect neregulat și cu miros neplăcut
- Sângerarea între perioaderele menstruației
- Disconfortul în timpul urinării și mâncărime
- Disconfortul în timpul actului sexual
„Întrucât cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluție sub forma unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestor leziuni reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv. Importanța prevenției este una semnificativă, atât pentru pacientă, deoarece vorbim despre o patologie potențial letală, cât și pentru sistemul medical, evitându-se astfel costuri suplimentare considerabile asociate tratamentului și urmăririi oncologice.” spune dna. doctor Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie
România prezintă cea mai mare incidenţă şi mortalitate datorată cancerului de col uterin, din Uniunea Europeană, 3 402 femei fiind diagnosticate anual cu această boală iar 2 005 mor în fiecare an în ţara noastră, datorită acestui tip de cancer2. În prezent, este pe deplin acceptat faptul că aceasta boală este cauzată de infecţia persistentă cu genotipurile HPV de risc crescut şi în special HPV16 şi 18.
În aprilie 2012, specialiştii au realizat un ghid privind screening-ul cancerului de col uterin, prin care se recomandă realizarea ambelor teste: Babeş – Papanicolau şi HPV de risc crescut în cazul femeilor între 30 – 65 de ani, pentru depistarea cât mai exactă a riscului de cancer de col uterin2.
Cancerul de col uterin poate fi și o boală tăcută asimptomatică. Cu scopul informării riscurilor, dar și a metodelor de tratament, luna octombrie a devenit luna conștientizării și prevenirii cancerului de col uterin, iar la data de 22 octombrie se va organiza Conferința Națională de Prevenire a Cancerului de Col Uterin la Camera de Comerţ şi Industrie din București și la Hotelul Ramada, în Iași și Sibiu.
A.