Sari la conținut

Moașele- o resursă valoroasă insuficient utilizată de sistemul de sănătate românesc

Asociația Moașelor Independente și Asociația Europeană a Moașelor subliniază limitările sistemului de îngrijire materno-fetală din România, situație cu impact direct asupra ratelor îngrijorătoare de mortalitate maternă și infantilă.

Îngrijirea prin moașă este o soluție vitală la problema furnizării de îngrijire pentru femei și nou născuți, în toate țările lumii. Investiția în moașe, alături de o structură legislative coerentă, are un impact pozitiv asupra sănătății întregii națiuni”. Mervi Jokinen, președinta Asociației Europene a Moașelor. Implementarea unui sistem de îngrijire prin moașă la nivelul comunității “ar putea ajuta în reducerea cu două treimi a mortalității materne și în înjumătățirea mortalității neonatale, dacă moașele beneficiază de educație corespunzătoare, sunt susținute și autorizate” [de statul în cadrul căruia acționează], conform UNFPA (United Nations Population Fund). Realitatea din țări precum Suedia și Olanda confirmă eficiența acestei măsuri, moașele în aceste țări asistând nu numai desfășurarea sarcinii și nașterii fiziologice, ci și implementarea programelor de planning familial, screening pentru cancere din zona ginecologică. Evenimentul “Moașa și rolul ei în sănătatea femeii de vărstă fertilă” a fost organizat cu prilejul întâlnirii pentru prima oara in România a reprezentanților organizațiilor de moașe din peste 25 de țări, reunite aici pentru Întâlnirea Generală Anuală a Asociației Europene a Moașelor (European Midwives Associations).

Scopul acestui eveniment este să atragă atentia asupra celor peste 800 de moașe din România (care au în mod obligatoriu, conform legii, licență universitară) care nu își pot practica meseria conform calificării datorită absenței unui cadru legislativ, lipsei integrării lor în sistemul de sănătate, și neacoperirii serviciilor moașei de catre Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Absența moașelor este cu atât mai gravă în zonele rurale/ defavorizate, unde, în unele zone, până la 60% din femei nu beneficiază de o consultație medicală până în momentul debutului nașterii

„Moașele pot avea un rol crucial în promovarea unei sarcini sănătoase și în a ajuta femeile să trăiască experiența sarcinii într-un mod firesc și prietenos. Moașele sunt de asemenea în poziția unică de a influeța adoptarea de obiceiuri sănătoase în rândul femeilor de vârstă fertilă. Rolul lor în comunitățile rurale este vital și ar trebui considerat un element inseparabil al sistemului de sănătate. Aș vrea să felicit Asociația Moașelor Independente pentru că a folosit oportunitatea oferită de Adunarea Generală a Asociației Europene a Moașelor la București pentru a crește vizibilitatea profesiei de moașă în România”. E.S. Doamna Stella Ronner-Grubacic, Ambasadoarea Olandei în România.

În aceste comunități și nu numai, moașele ar putea, conform legislației europene și pregătirii lor, să ofere și servicii de consiliere în planificarea familială, cursuri de pregătire pentru naștere, asistența mamei și copilului până la 28 de zile post-partum, inclusiv consilierea în alăptare.

„S-a dovedit ştiinţific că prevenţia este cea mai ieftină şi eficientă metodă pentru creşterea şi menţinerea nivelului de sănătate iar comunicarea eficientă este crucială pentru etapele sarcină, naștere și lăuzie. Absența acestora pot determina metamorfozarea acestor etape, de altfel atât de firești din viața unei femei, în experiențe traumatizante sau chiar dramatice. Activarea şi recunoaşterea competenţelor moaşelor românce existente va îmbunătăți considerabil sănătatea materno-infantilă,va schimba clasamentul european, regretabil pentru România, şi va oferi femeilor românce posibilitatea parcurgerii etapelor sarcină, naştere, lăuzie într-o manieră pozitivă şi într-un echilibru emoțional adecvat. „ Melania Tudose, presedinte AMI.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel