Iaurturile sau alte produse lactate fermentate au efect mai puțin cunoscut. Datorită probioticelor pe care le conțin, pot atenua simptomele rinitelor alergice și ameliora astfel calitatea vieții în perioada de polenizare.
Meta-analiza cercetătorilor de la Universitatea Nashville (SUA) a comparat rezultatele câtorva sute de cercetări realizate pe această temă, care au vizat beneficiile administrării fie numai de probiotice, fie în asociere cu alte tratamente clasice ale febrei fânului (rinitei alergice). Au fost luate în considerare simptomele, impactul asupra activităților cotidiene, nivelul de imunoglobulină E (IgE — anticorpi determinanți în rinita alergică).
Concluzia a fost că majoritatea studiilor subliniază efectul extrem de benefic al probioticelor asupra intensității simptomelor și, prin urmare, asupra calității vieții. Dimpotrivă, nu se constată un efect semnificativ asupra nivelului de IgE. Autorii adaugă însă că sunt necesare studii suplimentare, de o calitate științifică ireproșabilă, până să se poată face recomandări oficiale.