Sari la conținut

De ce ți-e foame după ce mănânci fructe?

portrait young charming woman biting apple

Băuturile răcoritoare care conţin fructoză și fructele determină o amplificare a senzaţiei de foame, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud, din Statele Unite ale Americii, informează site-ul atlantico.fr.

„Dacă vă este foame, alegeţi glucoză, nu fructoză”, spun cercetătorii americani, care doreau să studieze efectele pe care mai multe tipuri de zahăr le au asupra metabolismului uman. Potrivit acestui studiu, oamenii au tendinţa de a consuma alimente cu conţinuturi calorice ridicate, după ce au ingerat în prealabil fructoză.

Pentru experimentul lor, savanţii americani au creat două grupuri de voluntari. Cei din primul grup au băut lichide bogate în glucoză, iar cei din al doilea, lichide bogate în fructoză. Apoi, participanţii trebuiau să facă o alegere: ei puteau ori să primească mâncare ori să primească o sumă de bani, peste o lună.

Participanţii care au băut fructoză, o substanţă conţinută mai ales de fructe şi băuturi răcoritoare din fructe, au resimţit foamea mai intens în comparaţie cu voluntarii care au băut glucoză – substanţă conţinută în alimentele cu un conţinut caloric ridicat – şi au ales într-un procent covârşitor să primească mâncare. În cazul lor, fructoza a activat zonele din creier responsabile cu dorinţa de a mânca diverse alimente.

„Fructoza nu stimulează hormoni precum insulina, care trimite semnale de saţietate spre creier”, a precizat Kathleen A. Page, care a făcut parte dintre coordonatorii studiului.

Fructoza şi glucoza au acelaşi număr de calorii şi sunt prezente în zahăr, însă ele sunt metabolizate în feluri diferite. Glucoza este o sursă de energie pentru organism şi creier, alcătuind principalul tip de zahăr care circulă în sânge. În schimb, fructoza, metabolizată de ficat, circulă foarte puţin prin fluxul sangvin.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel