Polenul este folosit din ce în ce mai frecvent în combaterea diferitelor maladii și mai ales în afecțiunile de ficat.
In tratarea afecțiunilor hepatice – ca hepatita cronicã -, polenul se administreazã combinat cu miere și lãptișor de matcã. Se aplicã astfel bolnavilor un complex deosebit de bogat în substanțe nutritive și energetice ușor de asimilat.
În stabilirea unui tratament eficient, vor trebui luate în considerație, în mod obligatoriu, urmãtoarele:
a) gradul tulburãrilor proceselor de metabolism din organism în urma afectãrii ficatului;
b) cauzele care au provocat afecțiunile hepatice.
S-a dovedit cã hrana bogatã în proteine face țesutul hepatic mult mai rezistent faþã de toxine, deci un regim alimentar care conține proteine
favorizeazã capacitatea de regenerare a ficatului, lucru care se poate realiza cu ajutorul polenului.
Tratamentul cu polen în aceste afecțiuni dureazã o perioadã de timp care variazã între 2 și 4 luni. Tratamentul constã în administrarea bolnavului, dimineața, câte o lingurițã de miere având în ea și lãptișor de matcã, ce se ține 5 minute sub limbã. La micul dejun, bolnavul primește 50 g miere, iar la masa de prânz, o linguriþã de miere plus 1/2 linguriþã polen.