Sari la conținut

„Sunt mai puţin nocive ţigările mentolate?”

Vă răspunde DR. MAGDA CIOBANU, coordonator Centrul pentru Renunţarea la Fumat din Institutul “Marius Nasta”.

Ana Coman: Mă străduiesc să renunţ la ţigări, iar un prim pas pe care l-am făcut a fost să trec de la ţigări normale, la unele subţiri şi mentolate. Ţigările mentolate sunt mai puţin nocive decât cele normale?

Nu, din contră, ţigările mentolate sunt în topul celor mai nocive ţigări. Mentolul are o acţiune anestezică asupra fumătorului, care nu mai simte senzaţia neplăcută de iritare care reprezintă un motiv pentru care mulţi doresc să se lase de fumat.

Din cauza efectului răcoritor al mentolului, oamenii au senzaţia că aceste ţigări sunt mai uşoare, că aerul intră mai uşor şi nu sunt la fel de toxice. Tocmai din această cauză, fumătorii trag fumul mai adânc în piept, iar toate chimicalele ajung mai adânc în plâmâni.

În plus, mentolul mai pruduce şi o substanţă cancerigenă. 

Marius G.: Am 37 de ani şi încerc să mă las de fumat, dar simt nevoia acută să mănânc ceva şi mi-e teamă să nu mă îngraş. Cum pot controla pofta de mâncare?
Cel mai eficient ar fi să vă prezentanţi la un psiholog cu pregătire în domeniul taba cologiei. Până atunci, ar putea fi de folos următoarele sugestii: ţineţi la îndemână apă, fructe şi legume taiate în bucăţele mici (morcovi, mere, citrice, dar nu banane), precum şi diverse obiecte care să ţină mâinile ocupate (mingiuţe, pixuri); stabiliţi un program zilnic cu trei mese şi două gustări, pe care să-l respecaţi; stabiliţi câteva activităţi cu durată scurtă, plăcute, pe care să le faceţi în momentul în care vă gândiţi la mâncare.

  • Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa doctorevz@ evz.ro sau telefonic la numărul 021/202.20.44.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel