Sari la conținut

15 Februarie – Ziua Internațională a Copilului cu Cancer

ICCPO (Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer) a declarat 15 februarie ca fiind Ziua Internațională a Copilului cu Cancer. Scopul acestei zile este să atragă atenția asupra copiilor diagnosticați cu cancer de pretutindeni și a nevoii de suport pentru pacienți, familii și supraviețuitori. Ziua promovează o mai bună întelegere a problemelor și provocărilor cu care se confruntă pacienții, accesul egal și în timp util la un tratament corespunzător. Una din temele prioritare promovate cu ocazia acestei zile este diagnosticul precoce al afecțiunilor oncologice la copil și adolescent.
Informații relevante asupra contextului şi a situației actuale privind Diagnosticul Oncologic la Copii și Tineri
Conform „Standardelor Europene pentru Îngrijirea Copilului cu Cancer” (SIOP Europa – Societatea Europeanǎ de Oncologie Pediatricǎ, 2009), în prezent, peste 70% dintre copiii şi adolescenţii cu cancer pot fi vindecaţi, iar pentru unele tipuri specifice de tumori, aproape toate cazurile pot fi vindecate. Totuşi, s-a ajuns la rezultate diferite în spaţiul european, existând decalaje foarte mari ale ratei de supraviețuire în statele europene.
Boala este extrem de invazivă, afectând grav pacientul la nivel biologic, psihologic și social, iar pentru cele mai bune rezultate obținute în lupta cu boala e necesar ca tânărul/copilul să fie diagnosticat într-o fază incipientă a bolii pentru a i se da cele mai mari şanse de vindecare și recuperare completǎ. Aceasta înseamnǎ cǎ atât populaţia (părinți, cadre didactice, etc) cât şi medicii de familie trebuie sǎ fie capabili să identifice timpuriu semnele îmbolnăvirii cu cancer și să acceseze cu celeritate serviciile medicale specializate.
Pentru a îmbunătăți ratele de vindecare în domeniul oncologiei pediatrice, Asociația P.A.V.E.L. își propune desfășurarea unei campanii de informare privind semnele și simptomele cancerului la copil, o campanie destinată cadrelor didactice, părinților și elevilor din anii terminali ai ciclului liceal. Astfel, 74 de școli din București și alte 6 județe ale țării, vor beneficia de sesiuni de informare susținute de către un medic oncolog pediatru, pe această temă. Invităm cu mare drag instituțiile școlare să fie parte a acestui proiect, mobilizând părinții, cadrele didactice și cadrele medicale din școli să participe la sesiunile de informare, sporind astfel șansele de vindecare ale copiilor și tinerilor diagnosticați cu cancer în România.
Anual, sunt diagnosticate în jur de 70.000 de cazuri noi, dintre care 500 sunt copii, cancerul fiind a doua cauză de deces în intervalul de vârstă 4-15 ani.
Asociația P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă), este asociația părinților care au copii bolnavi de cancer și are o activitate de peste 18 ani în domeniul oncologiei pediatrice, oferind suport gratuit prin furnizarea serviciilor directe de asistență socială și psihologică, sprijin material, terapie prin joc, kinetoterapie, consiliere juridică și găzduire gratuită copiilor și familiilor acestora.
Campania de informare privind semnele cancerului la copii face parte din Proiectul Copiii Noștri Aleg Sănătatea! – C.N.A.S. Proiectul Copiii Noștri Aleg Sănătatea! – C.N.A.S. este finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, în perioada 2013-2016. Programul de Cooperare Elvețiano-Român își propune să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi alte ţări din UE mai avansate (ţări din UE extinsă), şi în interiorul României, la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre centrele urbane dinamice şi regiunile periferice structural mai slabe.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel