Sari la conținut

Habar nu aveai ca exista asa ceva în România! Oameni din toata Europa vin aici să se trateze

Sulful din municipiul Iasi face minuni de peste 60 de ani. Pacientii vin in scaunul cu rotile si pleaca in picioare. Strainii vin in fiecare an sa se trateze la Nicolina

Sulful din municipiul Iasi face minuni de peste 60 de ani. Proiectul Hotel Nicolina a fost pornit si dezvoltat de doctorul Dorin Bejan, care a descoperit in urma cu 60 de ani proprietatile si potentialul pe care il are sulful din zona Nicolina. Totul a inceput in momentul in care, in urma studiilor, s-a descoperit faptul ca porcii care erau adusi in aceasta zona se vindecau de bolile pe care le aveau la picioare. Astfel, de la vindecarea porcilor s-a ajuns ca oamenii care fac tratamentul cu sulf sa plece pe propriile picioare, desi initial au venit in scaunul cu rotile. „Am avut pacienti care au venit pe scaunul cu rotile si au plecat in carje, sau oameni care au venit in carje si au plecat pe propriile picioare”, a declarat Nicoleta Balasel, director al Societatii de Tratament Balnear si de Recuperare din Iasi.
Sulful care face minuni pentru oamenii cu afectiuni vine de la peste 600 de metri adancime.

„Vin la noi oameni cu afectiuni reumatice, respiratorii, neurologice, postraumatice, dermatologice sau chiar ginecologice. Toate acestea datorita apei minerale si hipotermale care are cel mai mare continut de sulf, iod si clor din aceasta parte a Europei”, spune directorul Balasel. In jur de 300 de persoane, asigurate si neasigurate, vin in fiecare luna la Hotel Nicolina, cu biletele cumparate prin Casa Nationala de Pensii sau cu bilete cumparate individual. Acestora le este asigurata cazarea, masa si tratamentul. De la 1 aprilie 2015, se incearca semnarea unui contract si cu Casa Nationala de Sanatate, iar din acest an, de tratamentul cu sulf vor beneficia si angajatii societatii.

Nu doar iesenii beneficiaza de tratamentul miraculos

Pacientii vin din toate judetele limitrofe Iasului, dar si din orase precum Baia Mare sau Bucuresti. De asemenea, la Societatea de Tratament Balnear si Recuperare din Iasi, au fost vindecati pacienti straini care au venit special pentru tratamentul cu sulf. „Avem pacienti care vin de cel putin 10 ani, pentru tratament. Anul trecut am avut doua familii de francezi, iar pentru luna iulie a anului acesta avem deja programata o familie din Spania”, a spus directorul statiunii.

Anul acesta, clinica a intrat intr-o renovare masiva. Incepand de pe 16 februarie, pacientii vor fi asteptati cu bazine modernizate si aparatura medicala noua. Pentru tratarea afectiunilor se folosesc aparate laser, aparate de limfomasaj, bazine de sulf sau bai galvanice. Tratarea se face cu ajutorul a cinci fizioterapeuti, a unui medic BFT (balneofizioterapie), trei kinetoterapeuti, un maseur (pentru masaj clasic si reflexoterapie) si trei asistenti BFT. Incepand cu anul 2015, se va face kinetoterapie si in bazinul cu sulf. „In primele cinci zile de tratament, pacientul are dureri mai mari chiar decat inaintea inceperii tratarii, dar apoi, in urmatoarele cinci zile de tratament, boala incepe sa se amelioreze”, a declarat Nicoleta Balasel.

In anul 2014, la baile termale din Nicolina au venit peste 3.000 de pacienti din alte judete, plus cei din Iasi. Exista chiar si pacienti care locuiesc in Iasi, dar care prefera sa ramana la hotel pentru a beneficia de cazare, masa si tratament. „Avem pacienti care desi locuiesc in municipiul Iasi, prefera sa ramana la hotel. De altfel, asa este si recomandat, pentru ca pacientii sunt supusi la tratament in cate doua reprize pe zi, o data dimineata si o data seara”, a spus directorul statiunii. Persoanele cu handicap sunt scutite de la plata, dar pentru aceasta trebuie sa faca o cerere la Casa de Pensii.
Pentru 10 proceduri, un pacient plateste intre 100 si 120 de lei. Luna aceasta, toate biletele pentru municipiul Iasi au fost vandute la Casa de Pensii. Societatea se autofinanteaza cu banii din activitatile proprii.

Sursa: bzi.ro

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel