Smochinele – fructe mici, delicioase, cu un gust dulce-acrișor și suculente atunci când sunt proaspete – erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei și ocupau un loc foarte important în multe culturi din întreaga lume, numărându-se printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul.
Smochinele proaspete se pot consuma coapte și crude iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate în compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g. Indiferent de forma lor sunt foarte hrănitoare.
Smochinele sunt utile în curele de slăbit datorită conținutului de acizi grași omega 3 și omega 6 care accelerează mobilizarea grăsimilor din țesutul adipos, fiind totodată foarte sărace în calorii, glucide și lipide, în ciuda gustului delicios pe care îl au.
Cea mai utilizată proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativă. Preparate în mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipația.
Prin conținutul ridicat de calciu și fosfor, de două ori mai mult decât laptele, consumul de smochine poate preveni osteoporoza, fiind util copiilor aflați în perioada de creștere precum și tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu în sânge). Șase smochine conțin la fel de mult calciu ca o jumătate de ceașcă de lapte degresat.
Fructele consumate ca atare (crude sau uscate), infuzia din fructe, fructe fierte în lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze sunt recomandate în tratarea următoarelor afecțiuni: tulburări circulatorii și renale, amigdalită, angină, astenie fizică și psihică, bronșite cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipații cronice, dureri, gastrită, guturai prelungit, inflamații pulmonare și ale gâtului, insomnii, iritații gastrointestinale, nefrite, pneumonii, răceală, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite și viermi intestinali. Frunzele de smochin au proprietăți antidiabetice. Triptofanul, prezent în smochine, induce un somn bun și ajută la înlăturarea unor tulburări ale somnului precum insomnia.
Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate în polifenoli și flavonoide. Acești compuși sunt antioxidanți, care previn problemele provocate de radicalii liberi. Ele sunt bogate în fibre alimentare, care protejează și împotriva cancerului de colon și de sân. Smochinele sunt o sursă bogată de benzaldehidă, un agent anticancerigen. Fructele conțin pectină, o fibră solubilă care ajută la scăderea nivelului de colesterol.