50% dintre persoanele peste 65 de ani prezintă probleme legate de capacitatea de memorare. La baza acestei alterări cerebrale sunt stresul, ritmul prea alert al vieţii cotidiene sau alimentaţia necorespunzătoare. Vă prezentăm mai jos cum puteţi preveni degradarea capacităţilor cognitive.
Menţineţi-vă creierul activ tot timpul prin dezlegarea rebusurilor, a jocurilor de şah sau a exerciţiilor matematice. Activităţile intelectuale ajută la îmbunătăţirea funcţiei cognitive şi împiedică declinul.
Nu faceţi mai multe lucruri în acelaşi timp, când se concentrează asupra unui singur lucru, mintea îşi foloseşte toate resursele.
Când încercaţi să memoraţi ceva, faceţi pauze de aproximativ un sfert de oră la fiecare 50 de minute.
Odihniţi-vă suficient! Asigurarea a 7-8 ore de somn pe noapte este esenţială pentru a reuşi să reţineţi eficient informaţiile. În cazul în care aveţi un program care nu vă permită să dormiţi destul în timpul săptămânii,puteţi recupera orele nedormite în timpul weekendului.
Cea mai bună hrană pentru creier:
Ciocolata -stimulează fluxul sanguin spre creier pentru mai multe ore. Cea mai indicată este ciocolată neagră, iar două pătrăţele pe zi, sunt suficiente.
Spanacul– conţine vitamina B9, necesară transmiterii mesajelor între creier şi nervi.
Leguminoasele-indispensabile construcţiei şi reparării creierului. Doza ideală: 60g linte, mazăre uscată sau fasole boabe de 2-3 ori pe săptămână.
Ouăle-datorită conţinutului de colină şi lecitină, dacă sănătatea permite pot fi consumate aproximativ 5 pe săptămână.
Peştele-datorită conţinutului de acizi graşi omega3 care protejează neuronii. Poate fi consumat de 2 ori pe săăptămână, aproximativ 200g.
Ficatul– conţine fier, vitamină care luptă împotriva oboselii fizice şi intelectuale.