Oricine se simte trist ocazional, pentru o perioada scurta de timp si ca reactie normala la o anumita greutate prin care trece. Insa depresia este o boala care afecteaza atat modul in care aceasta simte, gandeste si actioneaza, dar si corpul acelei persoane.
Pentru ca este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice actuale, www.depresiv.ro lanseaza campania de constientizare „Recoloreaza lumea din jurul tau” menita sa atraga atentia asupra modului in care percep realitatea persoanele care sufera de depresie.
Multe dintre persoanele cu boli depresive nu vor sa accepte faptul ca au astfel de afectiuni si, ca urmare, nu cauta tratament. Medicatia, psihoterapia si alte metode pot fi eficiente in marea majoritate a cazurilor de depresie.
Care sunt cauzele si simptomele depresiei?
De cele mai multe ori, depresia este cauzata de o combinatie de factori genetici, biologici, factori de mediu si psihologici. Depresia este o tulburare a starii afective, care modifica modul in care traim si percepem emotiile, fiind insa total diferita de ceea ce in mod current numim o tristete trecatoare. Evenimentele traumatice, asocierea cu alte boli cronice, expunerea la stress major, expunerea la diverse forme de presiune din partea societatii si chiar istoricul de depresie in familie sunt factori de care trebuie sa se tina cont.
Un episod al depresiei clinice prezinta mai multe simptome fizice, comportamentale si cognitive care sunt prezente in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, timp de cel putin doua saptamani. Este important de mentionat faptul ca nu toate persoanele care sufera de aceasta tulburare vor avea aceleasi simptome.
Printre cele mai raspandite simptome ale depresiei clinice se afla dispozitia trista, diminuarea interesului sau a placerii pentru aproape toate activitatile considerate placute inainte de episodul depresiv, modificarea greutatii corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni, tulburarile de somn, oboseala, vinovatia excesiva, diminuarea capacitatii de a gandi, ganduri de suicid, dureri ale unor parti ale corpului, fobii, abuz de alcool sau alte subtante.
Ce e de facut?
In cazul unei persoane care sufera de depresie este absolut necesara evaluarea completa a starii fizice si psihice a acesteia, in vederea elaborarii unui plan terapeutic imediat si pe termen mai lung. Cele mai cunoscute metode de tratament sunt tratamentul medicamentos și psihoterapia, insa acestea pot fi completate si cu tratamente alternative.
Tratamentul medicamentos este prescris de catre medicul psihiatru in functie de severitatea depresiei si are la baza antidepresivele. In functie de alte tulburari precum anxietatea, simptome psihotice sau in cazul unor depresii care raspund greu la antidepresive se pot asocia anxiolitice, antipsihotice, timostabilizatoare sau se poate recurge chiar la electroconvulsoterapie. Extrem de important este faptul ca tratamentul antidepresiv nu provoaca dependenta.
Psihoterapia poate fi recomandata ca unic tratament in cazul depresiilor usoare. In functie de tipul depresiei si de personalitatea individului, tratamentul apeleaza la mai multe tipuri de terapii: cognivita, interpersonala, comportamentala, orientare psihanalitica, terapii familiale. Eficacitatea psihoterapiei este larg recunoscuta, fiind ideala in cazul persoanelor care nu pot lua medicamente si aducand mari imbunatatiri in viata pacientilor.
In tratarea depresiei, importanta este si schimbarea stilului de viata al pacientului. Sportul, hrana echilibrata si somnul sunt elemente-cheie in construirea unei stari psihice bune. Pacientii sunt incurajati sa apeleze la familie si prieteni, sa faca voluntariat sau sa se inscrie la cursuri care le fac placere, suportul social imbunatatind modul in care persoanele depresive se reintegreaza in societate. La acestea se adauga si tratamente alternative precum meditatia, yoga sau acupunctura.
Platforma online, www.depresiv.ro, reprezinta un punct solid de sprijin pentru cei care sufera de depresie, oferind informatii complexe despre tulburarile specifice, sfaturi pentru tratarea acestora si explicarea factorilor ce conduc la aparitia unor astfel de dispozitii, de catre specialisti avizati din domeniul psihiatriei. Astfel, puteti consulta platforma pentru a cunoaste mai multe detalii despre aparitia depresiei, fie atunci cand va confruntati personal cu aceasta sau cand cei dragi prezinta simptomele specifice.