Cum sezonul gripal a început, ne confruntăm cu o dilemă: să facem vaccinul antigripal sau nu? Doctorul Bogdan Ivănescu explică mai jos care sunt beneficiile și riscurile vaccinării și cine e mai expus riscului îmbolnăvirii.
Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că vaccinarea copiilor le poate provoca autism sau ca vaccinarea anti-HPV le poate proteja pe fete de cancerul de col uterin.
Ca să avem o opinie corectă despre vaccinarea anti-gripală ar trebui, mai întâi, să revedem câteva dintre informațiile pe care le știm despre gripă.
În cazul gripei comune, cea care vine peste noi an de an, exista 3 tulpini de ortomixovirusuri – A B si C.
Vaccinurile anuale conțin glicoproteine doar de la tulpinile A si B. Gripele cauzate de virusurile din tulpina C sunt foarte grave dar foarte rare și infectează atât oamenii cât și porcii.
Acum că știm că, din trei tulpini, luptăm împotriva a două, cele mai răspândite, haideți să vedem cât de eficientă este lupta noastră. Dacă m-am vaccinat, mai pot face gripă?
Trist dar adevărat, vaccinarea nu garantează 100% că scapi de gripă. De principiu, in trei sferturi din cazuri vaccinul își va face treaba.
Haideți să vedem totuși, și împotriva a ce ne protejează și dacă este chiar atât de grav dacă ne lovește gripa.
Astfel, în gripă, vom putea suferi de febră și dureri musculare, dureri în gât, rinoree și pneumonie. Însă, pentru un adult sănătos aceste manifestări nu pot fi avea complicații grave.
Ce se poate intâmpla, însă, în cazul extremelor – copiii mici și persoanele în vârstă?
Din păcate, de fapt grupele populaționale de la extreme, copiii și vârstnicii, sunt cele mai expuse bolii și prin urmare și cele mai indicat a fi vaccinate. Decesele, în rândul acestor grupe, datorate gripei, sunt de câteva ori mai numeroase decât cele provocate în rândul adulților sănătoși.
Avem o imagine destul de clară asupra a ceea ce înseamnă gripa. Ar trebui pe lângă aceasta să adăugăm și capitolul de efecte secundare ale vaccinării. Prin vaccinare încercăm să prevenim febra și durerile musculare, durerile de gât, curgerea nasului și pneumoniile. Care ar fi inschimb reacțiile adverse ale vaccinării.
Click aici pentru a vedea episodul în player-ul video sau pentru a citi articolul integral apăsând butonul “Transcript” și pentru a afla dacă beneficiile vaccinării sunt mai importante decât riscurile.