Micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei, peste care nu e indicat să săriți.
Doctor Ioana Dima, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice explică ce să mâncați la micul dejun:
– Micul dejun trebuie să existe. Doar o cafea nu îți poate asigura necesarul de energie pentru întreaga zi.
– Un mic dejun sănătos trebuie să conțină deopotrivă carbohidrați (cereale integrale, pâine, fructe), proteine (ouă, lactate degresate) și lipide sănătoase (caju/nuci/migdale, ulei de măsline).
– Legumele, fructele și cerealele integrale sunt o sursă foarte bună de fibre; acestea reglează tranzitul intestinal și ne asigură o senzație de sațietate îndelungată.
– Încercați să evitați consumul de dulciuri (glucide rafinate), băuturi cu zahăr, iaurturi (îndulcite) cu fructe, cerealele cu adaos de zahăr.
– Nu faceți din alimentele prăjite un obicei – dacă astăzi ați mâncat o omletă cu legume, mâine optați pentru un bol de cereale integrale, lapte și fructe sau pentru bruschete integrale cu roșii și oregano.
De asemenea, aveți mai jos 10 idei de meniuri de mic dejun. Acestea au fost realizate special pentru persoanele cu diabet, dar pot fi puse în aplicare de oricine doreşte să aibă o alimentaţie echilibrată.