Sari la conținut

Te doare des în gât? Cât de indicat e să-ți scoți amigdalele?

În România anilor trecuți, tonsilectomia (adică îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor) era aproape o modă.
Chit că aveai câte o amigdalită la 2 ani sau câte 5 pe an, operația era privită întotdeauna ca o soluție.

dr. bogdan ivanescuSunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că te ingrasi dacă mănânci cu poftă sau că scapi de hepatită dacă te tai sub limbă.

Dacă tot ne uităm în gura miturilor haideți să rămânem în aceeași zonă anatomică și să vedem dacă indemnul obisnuit de a-ti scoate amigdalele daca te doare in gat, este sanatos.

In primul rand sa vedem care sunt cauzele durerilor in gat si cat de des trebuie sa apara ca sa fie considerate cu adevarat grave. Atat virusurile cat si bacteriile pot duce la durerea din gat care este, dupa cum unii dintre noi stim foarte bine, extrem de deranjanta.

La o anumita frecventa de aparitie a acestor dureri medicul poate indica operatia de extirpare a amigdalelor, operatie care se numeste tonsilectomie pentru ca amigdalele se mai numesc si tonsile.

Frecventa de aparitie a durerilor in gat la care un medic poate recomanda indepartarea amigdalelor este de: peste 7 episoade in anul respectiv, 5 episoade pe an in ultimii 2 ani sau 3 episoade pe an in ultimii 3 ani.

Dar de ce ne produc amigdalele asemenea neplaceri? Pentru ca sunt parte a sistemului limfatic si au rol in imunitate.

In acestea se aduna limfocitele, care sunt gata sa ucida bacteriile si parazitii ce ne ameninta sanatatea iar din aceasta lupta apare inflamatia si durerea in gat care, cateodata, ne duce la cutit.

Daca se merita sa faceti aceasta operatie click aici pentru a vedea episodul în player-ul video sau pentru a citi articolul integral apăsând butonul “Transcript”.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel