Deoarece luna trecută a fost declarată Luna Prevenirii Bolilor Ficatului, iată cele 4 elementele de care trebuie să ne ferim pentru o mai bună funcţionare a “filtrului uman”.
Alcool
Nu este nici prima nici ultima oară când se vorbeşte despre impactul negativ al alcoolului asupra ficatului. Ani de zile în care pacientul a băut alcool pe post de apă duc la inflamarea ficatului, care poate progresa în ciroză. Din acest moment, pacienţilor le poate ceda ficatul, iar dacă pacientul are şi o hepatită C nediagnosticată, bolile de ficat se accelerează.
Ciroza întăreşte ficatul. În mod normal el este ca un burete ud care lasă sângele să circule. Când suferi de ciroză este ca şi cum ai inmuia acel burete în ceară. Efectele negative variază de la hipertensiune la sângerare.
Calmantele
Hepatita pentru ficatul alcoolicilor şi non alcoolicilor este cea mai des întâlnită dintre afecţiunile ficatului. Hepatita A o epidemie răspândită în ţările lumii a treia şi este cauzată de ingerarea unei cantităţi mari de medicamente.
Obezitatea
25% din populaţia Statelor Unite suferă de obezitate, grăsimea acumulându-se mai ales în zona ficatului. Pacienţii diabetici sunt mult mai predispuşi la un ficat gras, complicaţii precum o tensiune ridicată sau chiar infarct. Tratamentul este simplu, o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice.
Zahărul
Îndulcitorii artificiali sunt mai nocivi decât o tabletă de zahăr. Fructoza specifică fructelor îţi poate afecta ficatul. Medicii nu spun să nu mânânci fructe însă trebuie să variezi. Un pahar de mure are 7 grame, în timp ce un pahar de struguri are 23 de grame şi sunt mult mai dulci.
Este foarte simplu. Ceea ce mânânci se instalează în organism sub forma caloriilor. Dacă nu arzi câte calorii ai mâncat, corpul depune alimentele sub formă de grăsime pentru zilele în care nu ai ce mânca. Ecuaţia este simplă, dacă vrei să slăbeşti trebuie să arzi mai mult decât ai consumat.
Ana Maria N.