Din cuprinsul articolului
Geta Roman
Ai febră, cefalee și dureri musculare? Dacă te afli în oricare parte a planetei, exceptând Africa de Vest, este mai probabil să fie o răceală sau gripă decât Ebola. Însă, semnele timpurii ale febrei hemoragice, cum mai este numit virusul care vine din Africa, sunt foarte asemănătoare cu ale unei răceli.
Suprapunerea sezonului gripelor și răcelilor peste temerile legate de răspândirea virusului febrei hemoragice în afara continentului african vine cu o întrebare legitimă, dar exagerată: și dacă este Ebola?
Medicii spun însă că între virusurile gripale, pentru care există vaccinare, și temutul Ebola, pentru care oamenii de știință însă nu au găsit nicio soluție de prevenire, nici de tratament sunt diferențe notabile. „Spre deosebire de gripă, la Ebola bolnavul este infecțios doar în stadiul în care boala are simptome prin secrețiile pe care le elimină. Boala nu se transmite așa de ușor ca gripa, pe cale aeriană. La o simplă strangere de mână, 99,9%, nu se ia. Semnele sunt așa de brutale – vărsături, diaree cu sânge – că Ebola nu poate fi confundată”, explică medicul Geza Molnar, președintele Societății Române de Epidemiologie.
Pentru a evita confuzia și panica inutilă, o soluție poate fi vaccinarea antigripală, mai ales pentru cei care stau prost cu imunitatea.
Cei mai loviți de temerile legate de Ebola sunt americanii, unde mai multe cadre medicale dintr-un spital din Dallas au luat boala de la un pacient întors din Liberia, care a murit.
„Poate părea irațional, dar în contextul noilor informații cu privire la răspândirea Ebolei, este lesne de înțeles de ce orice persoană care prezintă simptome de gripă se îngrijorează. Dacă te vaccinezi ești mai puțin îngrijorat și ușurezi munca doctorilor care au sălile de urgență pline de pacienți păcăliți de aceleași simptome“, spune medicul american Orly Avizur. Cu toate acestea, vaccinul antigripal te protejează din mai multe motive. Conform statisticilor anuale, gripa face mult mai multe victime în acest moment decât Ebola și poate avea complicații ce cauzează boli mult mai grave.
6 soluții pentru a vă proteja de virusuri
Vaccinul reduce, dar nu elimină, riscul de a face gripă. Alte metode prin care te poți proteja de virusuri gripale, dar și de febră hemoragică sunt următoarele:
l Spală-te pe mâini des cu apă și săpun. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, o alternativă este gelul pe bază de alcool.
l Evită să-ți atingi ochii, nasul, gura, deoarece așa se împrăștie germenii.
l Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel atunci când strănuți sau tușești și aruncă șervețelul imediat după folosire.
l Evită contactul cu oameni bolnavi.
l Dacă ești răcit, stai acasă pentru 24 de ore, iar după ce îți scade febra îți poți relua activitățile. Dacă trebuie să ieși din casă, fă-o doar pentru vizita la doctor și alte urgențe.
l Când ești bolnav limitează contactul cu cei din jurul tău pe cât posibil.
Ebola se transmite prin altă cale decât gripa, însă când ești expus se transmite ușor. „Din fericire, virusul Ebola este distrus prin fierbere la cinci minute și e sensibil la dezinfectante clorigene, cele mai uzuale”, afirmă medicul primar epidemiolog Odette Popovici, de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.
Simptome Ebola: febră peste 38,5 grade C, sângerări inexplicabile, dureri de cap severe, dureri de mușchi,diareee, vomă, dureri abdominale.
Semnale gripă: gripa debutează brusc, cu febră mare (38,5-40 de grade C), dureri de cap, frisoane, tuse seacă.
Semnele virozelor: în viroze, debutul este gradual, febra se situează sub 39 de grade C, tusea are o durată mai scurtă, strănut, roșu în gât.
Dispute despre transmiterea febrei hemoragice
Temerea cea mai mare în ceea ce privește Ebola este că virusul ar putea suferi mutații și s-ar putea transmite mult mai ușor. „Discutăm despre Ebola ca amenințare globală de cel puțin 90 de zile. Suntem îngrijorați pentru că, de fapt, știm foarte puțin despre această boală”, a declarant generalul american Martin Dempsey pentru CNN.
Un alt aspect care ridică temeri este legat de teoriile diferite care circulă în legătură cu modul în care virusul se transmite între oameni.
Centrul pentru Prevenirea Bolilor Transmisible spune că virusul mortal, care își are originile în Africa, poate fi transmis numai prin contact direct cu fluide ale corpului unei persoane infectate (transpirație, vomă etc.), care prezintă deja semnele bolii, însă cazurile de infectare din SUA și Spania, de la pacienți la cadre medicale, indică o transmitere mai ușoară.
Martin Dempsey se declară alarmat de faptul că și Organizația Mondială a Sănătații spune că virusul va continua să se răspândească și că ar putea suferi mutații. „În astfel de condiții, vom avea o problemă foarte serioasă”.
Două vaccinuri pentru Ebola, în pregătire
Două companii au început cercetările pentru a identifica un vaccin pentru Ebola, însă acesta nu pot fi gata mai devreme de jumătatea anului 2015. Primul (numit cAd3-ZEBOV) este dezvoltat de compania GlaxoSmithkline în colaborare cu US National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Folosește un adenovirus derivat de la cimpanzeu, în care a fost pus virusul Ebola. Al doilea (rVSV-ZEBOV) este dezvoltat de Public Health Agency din Canada. Licența comercializării vaccinului canadian e deținută de o companie americană, NewLink Genetics. Testele pe voluntari au început în septembrie în cazul primului vaccin și sunt programate din octombrie în cazul celui de-al doilea.