Sari la conținut

De ce ai nevoie de cafea? Motivul surprinzător

Te-ai întrebat vreodată de ce nu poți să îți începi ziua fără să bei o ceașcă de cafea? Se pare că părinții tăi sunt de vină, susțin cercetătorii. Câtă cafea consumi și cât de des, ține de genetică, potrivit unui studiu realizat la Harvard și publicat în revista Molecular Psychiatry.

Cercetătorii au uirmărit 120.000 de băutori de cafea din întreaga lume și au descoperit șase gene responsabile de pofta de cafea. Primele două au legătură cu metabolismul cofeinei, următoarele două sunt aproape de genele BNDF șiSLC6A4, care au fost asociate cu alte dependențe precum fumatul.  „Aceste gene influențează efectele cafeinei,” spune autorul studiului, Marilyn Cornelis, cercetător în departamentul de nutriție de la Harvard School of Public Health. Însă ultimele două gene sunt cele mai surprinzătoare deoarce au legătură cu metabolismul glucozei și al lipidelor (zahărul din sânge și colesterolul). Ăsta ar fi motivul pentru care băutorii înrăiți de cafea au un nivel crescut al glucozei.

Ce înseamnă asta, mai exact? Persoanele care au aceste gene metabolizează cofeina mai repede, așa că pot bea cafea seara, fără să aibă probleme cu somnul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel