Din cuprinsul articolului
Primarul municipiului Ploieşti, Mihai Poliţeanu, a anunțat că, la mai bine de o lună de când bacilul Piocianic a fost depistat în reţeaua internă Spitalului de Pediatrie din Ploieşti, bacteria este în continuare prezentă în apa unităţii sanitare.
Acesta precizează că în continuare există restricţii cu privire la folosirea apei furnizate în spital şi că s-a decis înlocuirea întregi reţele de ţevi din interiorul clădirii în care acesta funcţionează.
Restricţii cu privire la folosirea apei!
„În data de 10 martie analizele au arătat că reţeaua internă de apă a Spitalului de Pediatrie Ploieşti este contaminată cu bacteria Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic).
Chiar dacă nu s-au semnalat cazuri de infecţie cu Pseudomonas Aeruginosa nici la pacienţii internaţi, nici la personalul spitalului, situaţia încă nu este rezolvată, în ciuda tuturor măsurilor pe care spitalul le-a luat din acel moment până astăzi. Bacilul este încă prezent în reţeaua de apă a spitalului”, a anunțat, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, primarul Ploieştiului, Mihai Poliţeanu.

Acesta precizează că în cadrul unei şedinţe organizate săptămâna aceasta împreună cu reprezentanţi ai Prefecturii Prahova, Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică şi Spitalului de Pediatrie s-a stabilit menţinerea tuturor măsurilor anterioare de restricţionare a accesului la apa potabilă şi menajeră şi asigurarea în continuare a stocului de apă îmbuteliată pentru pacienţi, aparţinători şi personalul din spital, transmite antena3.ro.
În condiţiile în care intervenţiile pentru igienizarea reţelei de apă nu au dat rezultat şi în contextul în care pe reţeaua din afara unităţii sanitare nu a fost depistat bacilul, s-a decis înlocuirea întregii reţele de ţevi din interiorul unităţii sanitare, lucrările în acest sens începând deja.
Simptome ce apar la o persoană infectată cu Pseudomonas aeruginosa
Simptomele specifice depind de locul în care apare infecția cu bacilul piocianic. Infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa pot fi foarte agresive, în special cele la nivelul plămânilor sau al sângelui.
O infecție bacteriană a sângelui se numește bacteriemie și este una dintre cele mai severe infecții cauzate de Pseudomonas aeruginosa. Simptomele persoanei afectate pot include febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și articulare. Bacteriemia poate duce, de asemenea, la tensiune arterială foarte scăzută, cunoscută sub numele de șoc hemodinamic, care poate duce la insuficiența organelor (inimă, rinichi, ficat).
În caz de pneumonie, persoana afectată se confruntă cu frisoane, febră, tuse cu sau fără producție de spută și respirație îngreunată.
Când bacteria Pseudomonas aeruginosa infectează pielea, rezultatul este de obicei foliculita, care vine cu simptome precum o roșeață a pielii, formarea unor abcese în piele și a unor leziuni cutanate.
Bacilul piocianic poate cauza uneori infecție a canalului auditiv extern și poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „urechea înotătorului”. Simptomele pot include o umflătură, durere de ureche, mâncărime și secreții în interiorul urechii, precum și dificultăți de auz.
Simptomele unei infecții oculare cauzate de Pseudomonas aeruginosa pot include inflamaţie cu puroi, durere, roşeaţă și tulburări de vedere.