Din cuprinsul articolului
Alertă alimentară. Din nefericire, vinurile importate din UE sunt contaminate cu un poluant numit acid trifluoracetic (TFA), peren larg răspândit, dar nereglementat, arată rezultatele unei analize publicate recent de Pesticide Action Network (PAN Europe), scrie AFP, relatează RRA.
Creștere exponențială a concentrațiilor de TFA
Alertă alimentară: Analiza a analizat peste cincizeci de vinuri – roșii, albe și roze din zece țări ale Uniunii Europene, printre care Franța, Italia, Spania și Austria – relevă „o creștere exponențială a concentrațiilor de TFA în vin din 2010”, potrivit raportului publicat de colectivul ONG-urilor europene pentru protecția mediului.

Din nefericire pentru consumatorii de vinuri, acest poluant, care rezultă în special din descompunerea altor compuși fluoruraţi PFAS, nu a fost găsit în cele zece recolte anterioare anului 1988, dar a fost prezent în cele 39 de vinuri produse după această dată.
Îngrijorător, după o ușoară creștere a concentrațiilor detectate în probele de sticle din perioada 1988-2010 (de la 13 micrograme/litru la 21 µg/l), contaminarea a crescut brusc pentru recoltele din 2010 până în 2015, ajungând la 40 µg/l.
Între 2021 și 2024, concentrația medie de TFA în vinurile testate a crescut la 122 µg/l, ceea ce reprezintă un nivel „de aproximativ 100 de ori mai mare decât concentrațiile deja îngrijorătoare măsurate în apa de suprafață și apa potabilă”, subliniază într-un comunicat Générations futures, o asociație franceză și membră a colectivului.
„Probabil că ingerăm mult mai mult TFA prin dieta noastră decât se credea anterior”, observă Helmut Burtscher-Schaden, chimist de mediu și autor principal al studiului, citat în acest comunicat.
Pesticide sintetice în vinurile testate
În timp ce alte PFAS sunt deja interzise, TFA nu este supus unor reglementări specifice în Europa, deoarece efectele sale asupra sănătății sunt încă puțin înțelese, deși este suspectat că este toxic.
Analizele ulterioare au relevat și prezența reziduurilor de pesticide sintetice în vinurile testate, mai numeroase în vinurile cu cele mai mari concentrații de TFA, sugerând o legătură între utilizarea pesticidelor PFAS și nivelurile ridicate de TFA.
Concluziile
Concluziile generale ale acestui studiu constituie „un semnal de alarmă clar”, potrivit lui Salomé Roynel, manager de proiect la PAN Europe.
Asociațiile membre ale colectivului cer în special interzicerea imediată a pesticidelor PFAS și a gazelor fluorurate, în timp ce Cei 27 urmează să voteze la mijlocul lunii mai o propunere a Comisiei Europene de interzicere a flutolanilului, un pesticid PFAS care emite TFA.