Sari la conținut

10 REGULI de aur pentru șoferi: Cum să faci un plin de benzină să țină mai mult

Alimentare cu benzină
Sursă foto: observatornews.ro
Cat costa benzina în Bulgaria

 10 REGULI de aur pentru șoferi: Cum să faci un plin de benzină să țină mai mult? Experții împărtășesc sfaturi pentru a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil al mașinii tale, mai ales când prețul la combustibil a explodat în ultimul timp.

„Având în vedere ritmul accelerat de creștere a prețurilor la carburant, e important nu doar să cauți cele mai mici prețuri, ci și să fii atent la stilul de condus și întreținerea mașinii pentru a economisi combustibil”, spune Andrea Woroch, expert în bugetare, pentru HuffPost. Adevărul e că sunt mai multe metode prin care poți economisi combustibil chiar tu, ca șofer. Woroch și alți experți au oferit câteva sfaturi utile.

Iată care sunt cele 10 reguli de aur pentru a face ca un plin de benzină să țină mai mult:

10. Compară prețurile benzinei

„Prețurile se schimbă zilnic, dar poți găsi cel mai ieftin carburant din zona ta cu aplicații”, spune Woroch.

Unele aplicații includ și un localizator de prețuri la carburant.

9. Nu mai pune benzină premium dacă nu e necesar

Dacă mașina ta funcționează bine cu benzină normală, nu are rost să pui premium.

„Dacă producătorul recomandă benzină standard, nu ai nevoie de alta”, spune Edmonds. „Benzina premium nu îmbunătățește consumul dacă mașina nu o cere.”

8. Folosește recircularea aerului în sezonul cald

Când folosești aerul condiționat, apasă butonul de recirculare.

„Mașinile sunt mai eficiente dacă răcesc aerul din interiorul mașinii, nu aerul cald de afară. Este nevoie de mai puțină energie pentru a răci aerul deja răcit”, notează The Wall Street Journal.

Desigur, dacă oprești complet A/C-ul, economisești și mai mult.

7. Fii atent la cum accelerezi și încetinești

masina
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

„Nu apăsa prea tare pe accelerație și evită schimbările bruște de viteză”, spune Woroch. Asta consumă combustibil inutil.

Gerdes adaugă că un stil de condus lin nu doar economisește benzină, ci și prelungește durata de viață a anvelopelor.
Ads

„Când frânezi și accelerezi brusc, uzezi cauciucurile. Dacă conduci calm, vor rezista mai mult și vei obține un consum mai bun.”

Anticipează semafoarele și încetinește treptat, fără să „fugi” spre semafor ca să frânezi brusc.

 

6. Menține presiunea corectă în anvelope și fă reviziile la timp

„Verifică regulat presiunea în anvelope — anvelopele corect umflate înseamnă eficiență maximă”, spune Woroch. Întreținerea regulată previne probleme mai costisitoare și ajută la economisirea combustibilului.

5. Evită traficul când poți

Dacă ai un program de lucru flexibil, profită de el pentru a evita orele de vârf. Dacă nu poți schimba orele, caută totuși rute alternative.

„Evitarea opririlor și încetinirilor inutile ajută la economisirea de carburant.”

4. Evită staționarea inutilă

Este tentant să lași motorul pornit când nu te miști, mai ales iarna, dar Edmonds spune că nu este eficient. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Cum să faci un plin de benzină să țină mai mult

„Motorul consumă 1-2 litri de combustibil pe oră când stă la ralanti, dar repornirea motorului cald consumă cât pentru 10 secunde de funcționare.”

Așadar, dacă stai mai mult de un minut și este sigur să oprești motorul, fă-o.

3. Planifică înainte să pleci

Un pic de planificare te poate ajuta mult. „Fă-ți traseul în avans pentru a evita întoarcerile inutile sau ocolurile”, spune Edmonds. „Evită orele de vârf. Combină drumurile.”

2. Nu conduce dacă nu e necesar

„Regula de aur: nu conduce dacă nu trebuie, iar când o faci, fă-o inteligent”, spune Gerdes. Doar jumătate dintre km parcurși zilnic sunt pentru muncă. Restul pot fi evitați.

Combină drumurile, mergi pe jos sau folosește transportul public dacă este disponibil.

„Cel mai bun mod de a economisi este să conduci mai puțin. Organizează-te pentru drumuri spre muncă sau școală, ori la antrenamente, împreună cu alți părinți”, adaugă Woroch. „Există și platforme care te pot ajuta să găsești drumuri comune.”

1. Fii atent la viteză

„Încearcă să respecți limita de viteză — vei economisi mult combustibil”, spune Wayne Gerdes, fondatorul CleanMPG.com și inventatorul termenului „hypermiling” (condus economic).

„Dacă mergi cu 8-16 km peste limită, vei ajunge puțin mai repede, dar vei consuma mai mult și va trebui să alimentezi mai des.”

El recomandă să nu te mai grăbești și să îți planifici din timp drumurile, astfel încât să nu fii tentat să accelerezi.

„Economia maximă de combustibil se atinge în jur de 80 km/h la majoritatea mașinilor. După această viteză, consumul crește”, spune Ellen Edmonds, manager de PR la AAA (aplicația oficială a American Automobile Association, concepută pentru a oferi membrilor acces rapid și convenabil la o gamă largă de servicii auto, de călătorie și de economisire). Reducerea vitezei pe autostradă cu 10-15 km/h poate îmbunătăți economia de combustibil cu până la 14%. Folosește cruise control-ul pe autostradă pentru a menține o viteză constantă.

 

 

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel