Sari la conținut

Alertă seismică în România. Vrancea zguduită de 5 cutremure într-un interval alarmant

cutremur
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Avertizare în caz de cutremur

Vrancea, din nou în mișcare: 5 cutremure în mai puțin de 24 de ore. Cel mai puternic a avut magnitudinea 4.

Activitate seismică intensă în România! Zona Vrancea a fost zguduită de nu mai puțin de cinci cutremure într-un interval de doar 24 de ore, cel mai puternic având magnitudinea de 4 pe scara Richter.

Primul seism a fost înregistrat luni seară, în jurul orei 23:16, cu o magnitudine de 3,9 și o adâncime de 24,4 km. Doar două minute mai târziu, un nou cutremur s-a produs în aceeași zonă, cu magnitudinea de 3,3.

Seria de seisme a continuat în cursul nopții, cu un alt cutremur la ora 00:13, de această dată cu magnitudinea 3,0 și la o adâncime mai mică, de 18,8 km.

Potrivit datelor furnizate de INFP și preluate de News.ro, luni seară a avut loc și un cutremur cu magnitudinea 4, cel mai puternic din acest roi, urmat de un alt seism, înregistrat anterior în județul Buzău, cu magnitudinea 3,6.

”În ziua de 21 Aprilie 2025, la ora 23:15:59 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 70.0 km”, a transmis, luni seară, INCDFP.

Seismul cu magnitudinea 4 produs luni seară în județul Vrancea a fost localizat de specialiști în apropierea mai multor orașe importante: 32 km sud-vest de Focșani, 44 km nord de Buzău, 96 km est de Brașov, 92 km nord-est de Ploiești și la mai puțin de 100 km de Bârlad, Brăila și Galați.

Cu câteva ore înainte, la ora 16:18, un alt cutremur cu magnitudinea 3,6 a avut loc în județul Buzău, tot în zona seismică Vrancea. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la o adâncime de 121,2 km și a fost localizat în apropierea orașelor Buzău, Focșani, Brașov, Sfântu-Gheorghe și Ploiești.

Activitate seismică constantă în România

cutremur
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit datelor oficiale, în luna aprilie 2025 s-au înregistrat deja 17 cutremure în România, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,1. Cele mai multe s-au produs în zona Vrancea, cunoscută ca fiind cea mai activă din punct de vedere seismic din țară.

În 2024, cel mai puternic cutremur a fost cel din 16 septembrie, când un seism cu magnitudinea 5,4 a zguduit județul Buzău, fiind resimțit în mai multe regiuni ale țării.

Cutremur în Vrancea. ”În ziua de 18 Aprilie 2025, la ora 18:43:16 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 80.0 km”, a transmis, vineri seară, INCDFP.

Potrivit specialiștilor, cutremurul s-a produs la o adâncime de 24,4 km și a fost resimțit în orașele: 17 km vest de Focșani, 65 km nord de Buzău, 78 km sud-vest de Bârlad, 90 km vest de Galați, 92 km est de Sfântu Gheorghe, 93 km sud de Bacău și 95 km nord-vest de Brăila.

Acest fenomen seismic face parte dintr-un șir de cutremure care au avut loc în zona Vrancea în ultimele 24 de ore, subliniind activitatea constantă a regiunii. Ultimul seism similar a fost înregistrat tot luni, adăugând încă un eveniment important la această serie.

„În ziua de 14 Aprilie 2025, la ora 19:57:21 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vranceaun cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 140.0 km”, anunță INCDFP.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel