Sari la conținut

Durerea în timpul sexului: cauze și tratament

Durerea in timpul actului sexual (dispareunia) poate fi profunda sau superficiala. Durerea profunda este adesea asociata cu lipsa lubrifierii, cu bolile inflamatorii pelviene, cu endometrioza sau cu alte cauze. Lipsa excitatiei poate cauza durere si disconfort din cauza ca uterul nu reuseste sa se ridice iar peretii vaginali sa se umfle si sa se deschida pentru a se acomoda cu penetrarea penisului.

Durerea superficiala este adesea asociata cu vulvo-vaginita micotica (o infectie vaginala comuna), herpesul genital, vestibulita vulvara (o stare acuta inflamatorie) sau spasme musculare, ca si in cazul vaginismului.

Sensibilitatea la prezervative si alte creme sau dispozitive contraceptive pot fi de asemenea asociate cu aceste stari. Nivelul de durere poate varia de la disconfort usor la sever, impiedicand actul sexual cu penetrare. Durerea poate fi resimtita si ca o senzatie de arsura, ca o durere ascutita, surda sau intensa in cursul sau imediat dupa actul sexual.

Durerea sau sangerarea in timpul sau dupa actul sexual ar trebui intotdeauna discutata cu un doctor si tratamentul va varia de la schimbarea pozitiei in timpul actului sexual, la utilizarea de lubrifianti, terapie medicamentoasa sau investigatii suplimentare in functie de cauza problemei. Din nefericire, atunci cand sexul este sinonim cu durerea, se instaleaza adesea un cerc vicios si femeia refuza sexul in totalitate.

Odata ce durerea a fost tratata, asocierea mentala dintre sex si durere va trebui de asemeni rezolvata. Discutarea problemei in cadrul cuplului si citirea unor carti despre auto-ajutor pot fi solutii utile. In cazurile mai dificile, problema poate fi rezolvata cu tratament cu terapie sexuala.

 

Sursa: sansex.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel