Sari la conținut

Neurologii dezvăluie ce alimente evită: OTRAVĂ pentru creier!

alimente pentru creier
Imagine creată cu AI

Specialiștii în sănătatea creierului atrag atenția că obiceiurile din viața de zi cu zi, inclusiv dieta, joacă un rol crucial în menținerea unei minți ascuțite.

Neurologii avertizează că anumite alimente și băuturi care pot dăuna creierului şi recomandă evitarea lor pentru o sănătate mentală optimă.

1. Pudra proteică

Mulți dintre noi adăugăm pudră proteică în smoothie-uri sau băuturi pentru a sprijini sănătatea musculară sau pierderea în greutate. Cu toate acestea, neurocercetătorul Friederike Fabritius avertizează asupra ingredientelor din multe dintre aceste produse, transmite Huffington Post.

„Pudra proteică poate conține îndulcitori artificiali care sunt dăunători microbiomului gastrointestinal, iar un microbiom sănătos este esențial pentru sănătatea creierului, având în vedere că majoritatea neurotransmițătorilor sunt produși în intestin”, spune Fabritius.

Prin urmare, ar fi bine să verificați etichetele produselor pentru a evita ingredientele care pot afecta sănătatea generală a creierului.

2. Băuturile răcoritoare carbogazoase

Băuturile carbogazoase, în special cele bogate în zaharuri simple, sunt o altă sursă de preocupare pentru neurologi. Dr. Shaheen Lakhan, neurolog, explică faptul că acestea pot deteriora vasele de sânge care alimentează creierul.

„Zahărul din băuturile carbogazoase poate contribui la inflamații ale creierului, ceea ce poate duce la demență prematură și accident vascular cerebral în timp. Pe termen scurt, acestea pot provoca iritabilitate, o dispoziție proastă și tulburări de somn”, afirmă Dr. Lakhan, potrivit g4food.ro.

n plus, creșterile și descreșterile constante (proverbialul „rush” și „crash” al zahărului) pot provoca, de asemenea, o stare de dependență cu pofte și retrageri – iar sucurile dietetice nu sunt mai bune. „Chiar și versiunile dietetice sau zero au efecte negative, deoarece aditivii fără calorii stresează creierul și îl păcălesc să consume mai multe calorii și să tânjească după zahăr adevărat”, a mai spus el.

bauturi carbogazoase
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

3. Margarina

Jos cu untul fals! Dr. Shae Datta, neurolog și co-director al NYU Langone Concussion Center, a declarat că evită margarina pe cât posibil, deoarece aceasta conține grăsimi trans.

„Un studiu din revista Neurology a constatat că adulții în vârstă care aveau cele mai ridicate niveluri de acid elaidic (un tip comun de grăsimi trans) în sânge erau mai susceptibili de a dezvolta demență. Mai bine rămâi la ulei de măsline și unt adevărat”, potrivit lui Datta.

4. Berea

Vara aceasta este posibil să doriți să săriți peste bere la grătarul cu prietenii. „Berea este compusă în totalitate din calorii goale, fără valoare nutritivă”, a declarat Dr. Byran Ho, neurolog și director al programului de tulburări de mișcare de la Centrul Medical Tufts. „Alcoolul este o neurotoxină care poate leza sistemul nervos central și periferic, chiar dacă este consumat în cantități moderate.”

BERE - PIxabay

5. Cafeaua decofeinizată

Dacă sunteți un fan al cafelei decofeinizate, Sean Callan, neurolog și CEO al Ellipse Analytics, vă recomandă să renunțați la această băutură, cu excepția cazului în care sunteți sigur că procesul de decofeinizare este fără solvenți.

„Solvenții, substanțele chimice utilizate pentru a elimina cofeina din cafea, sunt în general toxici pentru oameni”, a declarat el. „Multe sunt legate de creșterea riscului de cancer sau de afecțiuni neurologice, în special în doze mari sau repetate.

Mai mult decât atât, se știe că solvenți precum clorura de metilen (un solvent utilizat în mod obișnuit în procesul de decafeinizare) traversează placenta, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate riscă să își expună copilul nenăscut la solvent.”

Dacă doriți totuși să savurați cafea decofeinizată, Callan vă recomandă să vizitați site-ul checkyourdecaf.org, unde puteți afla ce substanțe chimice se găsesc în orice marcă decofeinizată pe care o beți.

6. Cartofii prăjiți

Cartofii prăjiți sunt unul dintre principalele alimente pe care neurologul Dr. Pedram Navab le evită. „O dietă care încorporează alimente grase precum cartofii prăjiți poate deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, cauzând tulburări cognitive”, a spus el. „Aceasta reduce integritatea barierei hematoencefalice și duce la deteriorarea neuronală a hipocampusului, o parte a creierului care este esențială pentru învățare și memorie.”

Evitați să consumați băuturi răcoritoare sau sucuri bogate în zahăr, deoarece ele nu doar că pot afecta sănătatea fizică, dar și capacitatea creierului de a funcționa optim pe termen lung.

cartofi prajiti
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Alternative sănătoase

Înlocuirea acestor alimente și băuturi cu opțiuni mai sănătoase este un pas important spre îmbunătățirea sănătății creierului. De exemplu, în loc de băuturi carbogazoase, optați pentru apă plată sau infuzii de plante fără zahăr. În ceea ce privește pudra proteică, alegeți produse naturale, fără îndulcitori artificiali, pentru a menține echilibrul microbiomului și sănătatea creierului.

Adoptând o dietă echilibrată și evitând aceste alimente dăunătoare, veți contribui semnificativ la menținerea unei minți clare și ascuțite pe termen lung.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel