Din cuprinsul articolului
Un studiu al Universităţii din California sugerează că inclusiv nivelurile „normale” de vitamina B12 ar putea fi insuficiente pentru a preveni declinul cognitiv şi demenţa.
Cercetătorii au analizat 231 de adulţi sănătoşi, cu o vârstă medie de 71 de ani, descoperind că cei cu niveluri mai scăzute de B12 aveau viteze mai reduse de procesare cognitivă şi vizuală, precum şi mai multe leziuni cerebrale asociate cu declinul cognitiv, demenţa sau accidentul vascular cerebral.
Studiul, publicat în Annals of Neurology, indică faptul că recomandările actuale privind vitamina B12 ar putea necesita o revizuire.
Deşi participanţii aveau niveluri peste minimul de 148 pmol/L stabilit în SUA, cei cu valori mai scăzute (dar încă considerate normale) au prezentat semne de afectare neurologică.

Experţi precum dr. Ari J. Green şi dr. Alexandra Beaudry-Richard susţin că definiţia deficienţei de B12 ar trebui să includă şi biomarkeri funcţionali pentru a permite intervenţii mai timpurii.
Dr. Brett Osborn, neurochirurg şi expert în longevitate, sprijină aceste concluzii, subliniind că standardele medicale actuale privind B12 sunt inadecvate pentru sănătatea optimă a creierului.
El avertizează că multe persoane cu niveluri „normale” ar putea totuşi să experimenteze un declin cognitiv. Osborn recomandă suplimentarea regulată cu B12, în special pentru adulţii în vârstă, pentru prevenirea problemelor neurologice, potrivit sursei citate de Mediafax.
Testarea nivelului de B12 şi a markerilor de absorbţie
În timp ce unii experţi avertizează asupra consumului excesiv de vitamine, neurologul dr. Earnest Lee Murray recunoaşte că acest studiu ridică întrebări importante despre rolul vitaminei B12 în sănătatea creierului. El sfătuieşte vârstnicii să discute cu medicii despre testarea nivelului de B12 şi a markerilor de absorbţie pentru a se asigura că au valori adecvate.
Vitamina B12 se găseşte în mod natural în carne, peşte, ouă şi lactate. De exemplu, ficatul de vită este una dintre cele mai bogate surse, iar somonul şi tonul oferă o cantitate semnificativă de B12. Ouăle, în special gălbenuşul, conţin şi ele această vitamină esenţială, la fel ca laptele, iaurtul şi brânza.
50% din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite
Detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în prevenirea sau încetinirea progresiei demenței.
Milioane de cazuri de demenţă ar putea fi evitate acţionând asupra unor factori precum fumatul şi poluarea: acesta este mesajul unui amplu studiu care subliniază rolul crucial al prevenţiei. Boala Alzheimer este cea mai cunoscută şi cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria şi limbajul pacienţilor.