Sari la conținut

Primele semne de DEMENȚĂ: 5 simptome subtile care pot trece neobservate

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru a reduce riscul de demență

Demența nu apare brusc, ci se strecoară treptat în viața unei persoane, adesea mascată de semne aparent banale. De multe ori, aceste prime simptome sunt trecute cu vederea sau puse pe seama stresului ori îmbătrânirii.

Cu toate acestea, identificarea timpurie a demenței poate face o diferență semnificativă în evoluția bolii și calitatea vieții.

Demența începe în tăcere: cum să recunoști din timp simptomele-cheie

Identificarea celor mai timpurii semne poate fi importantă, deoarece deschide posibilități pentru intervenții care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

În acest sens, trebuie să avem în vedere cei mai obișnuiți indicatori timpurii ai demenței, bazați pe cercetări și studii, pentru a ne ajuta să identificăm orice schimbări care ar putea fi motiv de îngrijorare pentru cei dragi.

Iată 5 semne timpurii de demență pe care nu ar trebui să le ignori, nici la tine, nici la cei dragi.

 

boala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Te pierzi în locuri familiare

Unul dintre primele semne ale demenței este dezorientarea, chiar și în locurile pe care persoana le vizitează frecvent. Potrivit unui studiu de la Universitatea din Missouri, persoanele cu demență timpurie pot pierde drumul spre casă sau nu pot vizita locații pe care le cunoșteau bine.

Demența precoce perturbă memoria spațială a creierului, ceea ce afectează capacitatea persoanei de a recunoaște locații familiare anterior, ceea ce duce la acest tip de dezorientare.

Dificultate în reamintirea numelor prietenilor apropiați și ale familiei

Lupta pentru a-ți aminti numele celor dragi este un alt semnal de alarmă. În timp ce uitarea de moment este normală, pierderile de memorie legate de demență sunt persistente și pot implica relații apropiate.

Pacienții pot face o pauză sau pot părea nesiguri atunci când sunt întrebați despre membrii apropiați ai familiei sau prietenii, uneori înlocuind numele cu termeni generali precum „acea persoană”.

Familiile ar trebui să fie atente la semnele repetate de lacune de memorie, deoarece aceasta este adesea una dintre schimbările mai vizibile în stadiile incipiente ale demenței.

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dispoziție scăzută persistentă și anxietate

În multe cazuri, demența în stadiu incipient aduce schimbări de dispoziție, inclusiv sentimente continue de tristețe sau anxietate. Potrivit unui studiu al Australian Prescriber din 2011, persoanele cu demență experimentează adesea aceste schimbări emoționale înainte ca simptomele cognitive să devină evidente.

Deși este obișnuit ca adulții în vârstă să experimenteze schimbări de dispoziție, dispozițiile persistente scăzute sau anxietatea necaracteristică ar putea indica ceva mai semnificativ.

Aceste schimbări de dispoziție pot trece neobservate, deoarece pot fi confundate cu semne de îmbătrânire tipică sau stres situațional.

Dificultate vizibilă la mers sau la mișcare

Demența timpurie se poate reflecta, de asemenea, în modificări ale modelului de mișcare al unei persoane. Persoanele cu demență pot avea probleme cu mersul, echilibrul sau coordonarea, ceea ce le poate face să pară clătinate pe picioare, potrivit cercetărilor de la Johns Hopkins Medicine.

Acest simptom este asociat cu repercusiunile neurologice ale demenței, care pot afecta atât abilitățile cognitive, cât și cele fizice.

Pierderea interesului pentru hobby-uri și activități sociale

Un alt simptom timpuriu al demenței este identificat ca retragerea de la hobby-uri, întâlniri sociale și activități care au fost odată distractive. Această schimbare comportamentală este în general cauzată de o combinație de motive cognitive și emoționale.

Pe măsură ce memoria și înțelegerea devin mai dificile, activitățile care au fost cândva distractive și plăcute pot deveni copleșitoare sau dificile.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel