Din cuprinsul articolului
Agenția ONU pentru HIV/SIDA (UNAIDS) a emis un avertisment sever privind impactul deciziilor recente ale administrației Trump asupra luptei globale împotriva HIV/SIDA. Potrivit unei declarații făcute pe 24 martie, dacă Statele Unite nu vor restabili sau înlocui finanțarea acordată agenției, numărul de infectări zilnice ar putea crește dramatic, ajungând la 2.000 de cazuri noi pe zi, iar numărul deceselor ar putea crește de zece ori.
Retragerea ajutorului american și efectele devastatoare
Președintele american Donald Trump a suspendat aproape întreaga finanțare a SUA pentru UNAIDS imediat după preluarea mandatului său, în ianuarie 2025. Cu toate acestea, la scurt timp după aceea, Departamentul de Stat a declarat că va continua să finanțeze lucrările esențiale pentru HIV prin Planul de Urgență al Președintelui pentru Combaterea HIV/SIDA (PEPFAR). În ciuda acestei promisiuni, retragerea parțială a fondurilor a avut deja un impact devastator asupra serviciilor de sănătate global, în special asupra celor care trăiesc cu HIV/SIDA.
Winnie Byanyima, directorul executiv al UNAIDS, a declarat că „această retragere bruscă a fondurilor a dus la închiderea multor clinici și la concedierea a mii de lucrători din domeniul sănătății. Toate aceste măsuri vor duce la o creștere semnificativă a numărului de infectări. Estimările noastre arată că vom ajunge la 2.000 de cazuri noi de infectare zilnic”, notează Reuters. Estimările se bazează pe modelele ONU, deși nu au fost oferite detalii suplimentare despre cum au fost calculate aceste cifre.
Avertismentul nu se limitează doar la o creștere a cazurilor noi, ci și la o tragedie mult mai mare. Dacă fondurile pentru Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) nu vor fi reluate până la sfârșitul perioadei de pauză de 90 de zile, la sfârșitul lunii aprilie, sau nu vor fi înlocuite de alte surse de finanțare, UNAIDS estimează că vor exista, în următorii patru ani, încă 6,3 milioane de decese din cauza SIDA. În 2023, au fost înregistrate 600.000 de decese din cauza SIDA la nivel global. Astfel, prognoza pentru următorii ani ar putea însemna o creștere dramatică a numărului de victime ale acestei boli.

Răspunsul administrației Trump: „America First” și economii de milioane
Administrația Trump a susținut că înghețarea finanțării a fost necesară pentru a asigura respectarea politicii „America First”. Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a respins îngrijorările legate de întreruperea ajutorului extern, argumentând că au fost acordate derogări pentru serviciile esențiale. Echipa lui Trump susține că retragerea ajutoarelor externe a economisit miliarde de dolari pentru contribuabilii americani, prin sistarea unor contracte, concedierea angajaților și combaterea fraudei și risipei în guvern, deși nu au oferit dovezi clare pentru aceste afirmații.
Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA, care coordonează răspunsul global la prevenirea și tratamentul HIV/SIDA, a primit 50 de milioane de dolari din partea SUA anul trecut, sumă care reprezenta 35% din bugetul total al agenției ONU. Fără aceste fonduri, lupta globală împotriva HIV/SIDA riscă să fie serios afectată, iar numărul cazurilor noi de infectare și al deceselor ar putea crește în mod alarmant.
Deciziile recente ale administrației Trump privind finanțarea programelor de combatere a HIV/SIDA reprezintă un pericol major pentru sănătatea globală. Dacă nu se va interveni rapid pentru a restabili sau înlocui fondurile necesare, prognozele sumbre ale UNAIDS ar putea deveni realitate, iar numărul de cazuri de HIV și al deceselor din cauza SIDA ar putea exploda. Este esențial ca liderii internaționali să colaboreze și să asigure continuitatea finanțării programelor de prevenire și tratament pentru a preveni o catastrofă sanitară globală.