Din cuprinsul articolului
Majoritatea fructelor și legumelor cumpărate din supermarket sunt pline de pesticide, iar statisticile relevă că o persoană ingerează, în medie, până la 10 pesticide diferite. De aceea, se recomandă spălarea acestui tip de alimente înainte de consum.
„Atâta timp cât folosești apă potabilă (de băut), este întotdeauna înțelept să speli fructele și legumele înainte de a le mânca”, spune Sandra Eskin, CEO al Stop Foodborne Illness , pentru Yahoo Life. „Chiar dacă par curate, ele pot încă transporta murdărie, bacterii sau reziduuri.”
Melissa Vaccaro, specialist senior în programele pentru siguranța alimentelor pentru Asociația Națională pentru Sănătatea Mediului, adaugă că, dacă produsele dumneavoastră nu sunt ambalate cu o etichetă prespălată, se presupune că consumatorul ar trebui să le spele. „Acest lucru s-ar aplica tuturor produselor, chiar dacă nu mănânci coaja sau coaja”, spune ea pentru Yahoo Life.
Singura excepție o reprezintă bananele, dar pentru majoritatea celorlalte produse, actul de decojire sau tăiere poate provoca contaminarea părților comestibile. De exemplu, Eskin subliniază un caz în care pepenii galbeni au fost legați de un focar de salmonella când bacteriile din sol au contaminat coaja.

Pericole pentru sănătate
Expunerea la o cantitate ridicata de substante chimice provoaca afectiuni neurologice (pierderea memoriei si a coordonarii miscarilor, pierderea abilitatii organismului de a raspunde la stimuli, reducerea abilitatii motorii, afectarea vazului), astm, alergii, afectiuni ale aparatului reproducator, ale sistemului endocrin, dar si cancer sau afectiuni ale fatului – in cazul femeilor insarcinate.
Experții sunt de acord că, deși câteva mușcături de fructe nespălate probabil nu te vor îmbolnăvi de fiecare dată, crește șansele de a ingera microorganisme care te pot îmbolnăvi grav.
„Acestea pot varia de la Staphylococcus aureus [stafilococ], care este omniprezent, la E. coli din cauza manevrelor greşite ale fermierilor sau a erorilor umane din procesul de transport şi depozitare inadecvată”, spune omul de știință în domeniul alimentației Bryan Quoc Le. „Mizeria și resturile naturale cresc aceste riscuri, deoarece adăpostesc microbi mult mai mult decât doar suprafețele alimentelor.”

Recomandările experţilor
Iată câteva sfaturi de la experți despre cele mai bune practici de spălare a fructelor şi legumelor proaspete:
-
Spălați-vă întotdeauna mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde înainte de a spăla, tăia sau curăța produsele;
-
Utilizați apă rece pentru a clăti toate produsele pentru doar câteva secunde;
-
Spălați legumele rădăcinoase și alte produse cu coajă groasă (cum ar fi pepenii și castraveții) cu o perie moale pentru legume pentru a reduce expunerea la bacterii (sau cel puțin frecați-le bine cu mâinile);
-
Pentru a curăța verdețurile cu frunze, scufundaţi-le în apă, scurgeţi-le bine și apoi clătiţi-le din nou;
-
Clătiți sub jetul de apă fructele de pădure folosind o strecurătoare.
Soluţii naturiste
Pentru o spălare mai eficientă puteți utiliza oricare dintre aceste produse naturiste:
-
1 linguriță de bicarbonat de sodiu la 2 căni de apă, se lasă la macerat timp de 10-15 minute, apoi se clătește bine;
-
1 parte otet la 3 parti apa, inmuiati timp de 5-10 minute, apoi clatiti.
Dacă vă spălați produsele cu intenția de a le ajuta să reziste mai mult, faceți-o mai devreme decât mai târziu. „Pentru a reduce numărul de microorganisme de alterare, aș spăla produsele proaspete imediat după ce le-am cumpărat”, spune Thiel, care atrage atenţia că cea mai importantă parte este să vă uscați bine produsele după spălare.
Experții recomandă, de asemenea, depozitarea tuturor produselor spălate într-un recipient respirabil învelite cu un prosop de hârtie uscat pentru a reduce acumularea de umiditate. Există, totuși, câteva excepții. De pildă, zmeura și ciupercile se pot umple cu apă, așa că cel mai bine este să le spălați chiar înainte de a le mânca.