Sari la conținut

ALARMANT: 40% dintre pacienții cu diabet renunță la tratament în primul an!

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Experții atrag atenția că aproape 40% dintre persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 își pun sănătatea în pericol deoarece abandonează medicația în primul an de tratament.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la UVA Health îi îndeamnă pe medici să ia în considerare nu doar medicamentele tradiționale pentru diabet, ci și alternativele emergente pe care pacienții ar putea avea mai multe șanse să le respecte pe termen lung.

Prescrierea unui medicament sau formularea de recomandări privind stilul de viață pe care un pacient nu este dispus sau nu poate să le urmeze, din orice motiv, este probabil să nu conducă la îmbunătățiri ale rezultatelor diabetului. Cel mai bun tratament este unul care este ușor de implementat și durabil pentru pacient, notează autorii în lucrare.

Implicarea pacienţilor în procesul terapeutic

”Este esențial, susține lucrarea, ca medicii să lucreze în colaborare cu pacienții, mai degrabă decât să le spună pur și simplu ce să facă. Făcând pacienții parteneri în procesul de luare a deciziilor – și ascultând cu atenție preferințele și nevoile lor de stil de viață – medicii vor crește șansele ca pacienții să-și respecte planul de tratament și, în cele din urmă, să își controleze mai bine glicemia. Și asta se va traduce în beneficii pe termen lung pentru sănătatea lor, spune expertul UVA în diabet Daniel J. Cox, PhD, unul dintre autorii lucrării și parte a Centrului UVA pentru Tehnologia Diabetului.

Implicarea pacienților în orice abordare adoptată este esențială, a subliniat Cox, care a dezvoltat un program inovator de intervenție a stilului de viață.

”Nimic nu funcționează dacă nu este urmat în mod consecvent, în timp ce majoritatea abordărilor vor avea unele beneficii dacă sunt urmate în mod consecvent pe durata diabetului – o viață”, spune Cox.

diabet
Sursă foto: GETTY Images

Opțiuni pentru controlul diabetului

Pe lângă medicamentele tradiționale de tratare a diabetului, cum ar fi tratamentul cu metformin, medicii ar trebui să ia în considerare un monitor continuu pentru glucoză, un senzor lipit de piele care afișează modificarea glicemiei pe un telefon inteligent, sugerează Cox și colaboratorii săi, potrivit rodiabet.ro.

Autorii notează că producătorii au început să ofere opțiuni cu costuri mai mici, disponibile fără prescripție medicală, pentru pacienții care se pot confrunta cu bariere impuse de sistemul de asigurări.

Medicamentele cunoscute sub numele de „agonişti ai receptorilor GLP-1” au luat amploare şi în rândul pacienţilor cu diabet în ultimii ani, cel mai probabil datorită beneficiilor lor în procesul de slăbire, scriu autorii. Scăderea în greutate ajută adesea la un control mai bun al zahărului din sânge.

Dar medicamentele și pierderea în greutate nu sunt singura cale către un control mai bun al zahărului din sânge, notează cercetătorii. Cox a dezvoltat ceea ce el numește o intervenție de stil de viață „mai puțin solicitantă”, numită GEM (Glucose Everyday Matters), care are ca scop prevenirea creșterii glicemiei prin alegeri informate alimentare și exerciții fizice. Într-un studiu, 2/3 dintre participanți și-au pus diabetul în remisie folosind această abordare. Cox însuși a folosit GEM pentru a-și pune diabetul în remisie în ultimii 15 ani.

Dieta poate ajuta la ţinerea sub control a glicemiei

Noua lucrare include o listă detaliată a alimentelor pe care persoanele care utilizează programul le pot reduce sau înlocui, cum ar fi băuturile dulci și fructele uscate, pentru a-și controla mai bine glicemia. Dar programul GEM nu se referă doar la renunțarea la dulciuri și alimente bogate în carbohidrați.

În schimb, subliniază înțelegerea efectelor diferitelor alimente asupra nivelurilor de zahăr din sânge ale unui individ, luarea unor alegeri inteligente de alimentație și efectuarea de activitate fizică suplimentară pentru a reduce glicemia.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel