Sari la conținut

Alimentul pe care prof. Vlad Ciurea NU îl consumă de 10 ani: „Nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”

Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prof. dr. Vlad Ciurea

Vlad Ciurea dezvăluie alimentul pe care l-a eliminat complet din dietă: „Nu susține activitatea cerebrală”

Neurochirurgul Vlad Ciurea, cunoscut pentru sfaturile sale privind sănătatea creierului, a dezvăluit că a renunțat de mai bine de 10 ani la un aliment pe care mulți îl consideră o sursă importantă de energie. Este vorba despre cartofi, despre care specialistul afirmă că nu susțin în mod pozitiv activitatea cerebrală, motiv pentru care a decis să nu-i mai consume.

Deși cartofii sunt adesea considerați o sursă excelentă de carbohidrați, vitamine și minerale esențiale, neurochirurgul explică faptul că aceștia, în special atunci când sunt preparați în ulei, nu sunt deloc favorabili sănătății creierului. Potrivit dr. Ciurea, gătirea cartofilor în ulei adaugă riscuri semnificative pentru organism și nu contribuie la stimularea activității cognitive.

Vlad Ciurea nu consumă cartofi de peste 10 ani

Prof. dr. Vlad CIurea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”, a explicat dr. Vlad Ciurea în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Deși cartofii sunt o sursă excelentă de carbohidrați, accesibili și sățioși, neurochirurgul Vlad Ciurea subliniază că aceștia nu sunt recomandati pentru o dietă echilibrată, mai ales dacă obiectivul este menținerea sănătății creierului. Specialistul afirmă că, deși cartofii oferă nutrienți importanți, aceștia nu susțin activitatea cerebrală în mod eficient și pot chiar să aducă mai multe riscuri atunci când sunt preparați în ulei.

Cartofii prăjiți consumați în cantități mari pot reprezenta un risc pentru sănătate, deoarece la temperaturi ridicate se formează acrilamidă, o substanță cu potențial cancerigen. De asemenea, cartofii încolțiți sau cu pete verzi conțin solanină, un compus toxic care poate cauza probleme circulatorii și respiratorii, dureri de cap, crampe musculare și diaree. Este recomandat să evităm consumul acestora în aceste condiții.

Pentru a proteja sănătatea pe termen lung, este esențial să acordăm atenție modului în care pregătim și consumăm alimentele. Cartofii gătiti corect și într-un mod sănătos, alături de o dietă echilibrată, joacă un rol important în menținerea unei stări bune de sănătate. Evitarea alimentelor procesate și a celor care conțin substanțe toxice, cum ar fi acrilamida și solanina, poate contribui la prevenirea afecțiunilor grave și la susținerea unui sistem imunitar puternic.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel