Sari la conținut

Motiv de ceartă între vecini. Înălțimea maximă pe care o poate avea gardul stabilită prin lege

gard viu
Sursă foto: Adevărul
La ce distanță față de proprietatea vecină poți planta un copac

Motiv de ceartă între vecini. Înălțimea maximă pe care o poate avea gardul stabilită prin lege.  Din păcate relațiile dintre vecini au reprezentat întotdeauna o problemă semnificativă pentru locuitorii României. Adesea, conflictele legate de divrese lucruri, printre care și cele legate de gard au ajuns în instanță, iar în unele situații, au dus chiar la dosare penale după ce protagoniștii conflictului au ajuns și la spitalizare.

 

Motiv de ceartă între vecini. Care este limita maximă de înălțime a gardului dintre vecini? Legea este clară

 

Ce restricții sunt impuse când vine vorba de gardul dintre proprietăți? Inălțimea optimă a gardului, forma acestuia, cine și cât trebuie să contribuie financiar dintre doi vecini au fost întotdeauna generatoare de conflicte. Disputa este amplificată când gardul se află pe terenul vecinului. O altă problema apare atunci când unul dintre proprietari refuză să contribuie financiar la construirea gardului.

Au existat, de asemenea, numeroase conflicte din cauza inălțimii insuficiente a gardului, care au dus la acuzații reciproce de „spionaj”.

 

Rolul esential al gardului

Construirea unui gard intre vecini este imperativă pentru a preveni accesul ilegal pe terenul proprietarului de drept și pentru a evita exploatarea nelegitimă a terenului, garantând totodată protecția, care este crucială în fața oricăror controverse.

Cei care nu reușesc să ajungă la un acord privind gardul dintre ei ajung să solicite intervenția instantei. In aceste situații, se constată adesea suprapuneri ale terenurilor, complicând și mai mult lucrurile.

Potrivit legii, nu suntem obligați să inconjurăm fiecare proprietate cu un gard. Legea subliniază faptul că imprejmuirea proprietății este un drept, nu o obligație.

 

Motiv de ceartă între vecini, limita maximă de inălțime a gardului divisor

Conform reglementărilor de urbanism din anumite zone ale țării sunt stabilite niște limite de înălțime ale gardurilor. Cu toate acestea, legea specifică că, practic, nu se pot construi garduri cu o inălțime mai mare de 2 metri, decât dacă regulamentele de urbanism prevăd condiții excepționale.

In consecință. în absența unor dispozitii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiurilor locale, inălțimea gardului comun este stabilită de către părți, fără a depăși 2 metri, incluzând și creasta gardului.

 

„Astfel, inaltimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogarile de rigoare. Astfel, un gard despartitor intre vecini nu trebuie sa incalce nici dreptul la proprietate si posesie al vecinului si nici nu trebuie sa fie amplasat doar pe o singura parte a unei proprietati si in acelasi timp trebuie sa permita si scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, arata Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2).

 

Cine este obligat să construiască gardul dintre vecini

Potrivit aceluiaș articol, gardul dintre proprietăți trebuie să fie construit în mod obligatoriu de către ambii vecini. Astfel, oricare dintre vecini il poate obliga pe proprietarii gospodăriei învecinate să contribuie la construirea unei gard pe hotar înainte sau după realizarea acestuia.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel