Sari la conținut

Cardiolog: cum să previi atacul de cord înainte de 60 de ani. 10 sfaturi practice

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Atacul de cord, sau infarctul, nu mai este o boală a vârstnicilor, în contextul în care din ce în ce mai mulți oameni de până la 40 de ani se află în pericol.

Dar există ceva ce putem face pentru a proteja sănătatea inimii, potrivit dr. Evan S. Levine, cardiolog la Mount Sinai Health din Scarsdale.

Într-un videoclip viral TikTok, dr. Levine subliniază 10 sfaturi practice, bazate pe schimbări în stilul de viață și perspective medicale pentru a ajuta la prevenirea atacurilor de cord înainte de 60 de ani. Iată-le:

1. Nu fuma și nu încerca niciodată cocaină

Fumatul îngustează vasele de sânge din inimă, crește tensiunea arterială și ritmul cardiac și crește riscul de pete care pot duce la atacuri de cord. Fumătorii au mai mult decât dublu risc de a face un atac de cord în comparație cu nefumătorii.

2. Evită toate băuturile cu zahăr

Evitarea băuturilor cu zahăr sau sucurilor vă poate ajuta să reduceți riscul de hipertensiune arterială și trigliceride. Cercetările au arătat că chiar și pentru cei care fac sport în mod regulat, consumul zilnic de băuturi dulci poate crește riscul de atac de cord.

3. Evită mâncarea fast-food

Ceea ce pui în farfurie joacă un rol important în sănătatea inimii tale. Evitarea mâncării de tip fast-food, care este adesea bogată în sare, zahăr și grăsimi nesănătoase, poate ajuta la reducerea riscului de obezitate, hipertensiune arterială și atacuri de cord.

4. Fă sport cel puțin 30 de minute pe zi

Angajarea în activitate fizică timp de cel puțin 30 de minute pe zi îmbunătățește circulația sângelui, reglează tensiunea arterială, previne obezitatea și scade nivelul de colesterol, toți factori cheie de risc pentru atacuri de cord.

5. Fă o scanare a calciului arterei coronare

Scanarea calciului arterelor coronare ajută la evaluarea acumulării de calciu în arterele inimii. Pentru persoanele cu colesterol ridicat, antecedente familiale de boli cardiace și alți factori de risc, chiar și pentru cei sub 40 de ani, obținerea acestei evaluări poate fi extrem de benefică în monitorizarea sănătății inimii.

@drevanlevine

Top ten tips how to prevent a heart attack before 60 #top10 #heart #prevention

♬ original sound – Evan S. Levine, MD FACC – Evan S. Levine, MD FACC

6. Manageriază stresul

Stresul poate crește tensiunea arterială și poate perturba hormoni precum cortizolul, ambii având un impact negativ asupra sănătății inimii.

Dr. Levine subliniază că abordarea stresului, fie că este vorba de muncă sau relații, și găsirea unor modalități de relaxare, cum ar fi ascultarea muzicii liniștitoare, poate face minuni pentru inima ta.

7. Tratează diabetul, hipertensiunea arterială

Gestionarea afecțiunilor subiacente precum diabetul și hipertensiunea arterială este crucială pentru prevenirea atacurilor de cord, deoarece aceștia sunt factori de risc semnificativi pentru sănătatea inimii.

8. Menține o greutate echilibrată

Greutatea corporală în exces, în special depunerea de grăsime în jurul abdomenului, este legată de un risc crescut de boli metabolice care pot duce la atac de cord.

„Slăbește, mai ales dacă o ai în acea zonă centrală. Obezitatea centrală este asociată cu hipertensiunea arterială, trigliceridele crescute, ficatul gras și lipidele crescute. Acesta este sindromul metabolic și este un ucigaș”, a spus dr. Levine.

9. Urmează numai profesioniștilor medicali

Odată cu creșterea rețelelor sociale, este tentant să urmați sfaturile de sănătate de la influenți care se prezintă ca experți, dar nu au pregătire formală sau acreditări.

Dr. Levine avertizează asupra acestei tendințe în creștere, îndemnând oamenii să „le evite ca pe ciuma” și subliniază importanța de a se baza pe profesioniști medicali calificați.

10. Evită excesul de alcool

Se știe că excesul de alcool crește tensiunea arterială și pune în pericol sănătatea inimii.

„Un pahar de vin pe zi, poate, dar nimic mai mult decât atât”, a spus dr. Levine.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel