Ingrediente

  • 250 grame făină (poți alege și făină fără gluten, precum migdale, cocos, năut sau hrișcă)
  • 500 ml lapte vegetal neîndulcit (de soia, ovăz sau migdale)
  • 30 ml ulei de avocado, cocos sau măsline light
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • Opțional: ½ linguriță de stevie (zahăr verde), pentru un gust mai dulce

Mod simplu de prepare

Pentru început, într-un bol mare, se adaugă făina, zahărul vanilat, uleiul și laptele vegetal. Dacă preferi clătitele mai dulci, adaugă și stevia.

Se amestecă totul foarte bine cu un tel, până când compoziția devine omogenă și fără cocoloașe. Pentru a obține un aluat perfect, poți folosi un blender sau strecura aluatul printr-o sită pentru a elimina orice cocoloașe rămase.

Clătite
Sursa foto: Dreamstime

Aluatul trebuie să fie ușor fluid, dar totodată cu o textură groasă, care să nu curgă prea repede din polonic. Astfel, clătitele vor avea o consistență ideală și se vor coace uniform.

Prăjirea clătitelor

Încinge o tigaie antiaderentă pe foc mediu/mare. Folosind un șervețel de hârtie, unge ușor fundul tigăii cu o linguriță de ulei pentru a preveni lipirea primei clătite.

După prima clătită, nu va mai fi necesar ulei. Toarnă un polonic de aluat în tigaie și lasă-l să se prăjească timp de 2-3 minute pe o parte. După acest timp, întoarce clătita și mai las-o încă un minut pe cealaltă parte.

Este important să nu pui focul prea mare, deoarece marginea clătitei se poate arde, iar în interior va rămâne crudă. Clătita este gata atunci când marginile se desprind ușor de tigaie și se întorc fără probleme cu spatula.