Sari la conținut

Alimentul interzis în post: Mihaela Bilic avertizează asupra unui produs nociv pentru sănătate

Dr. Bilic
Sursă foto: facebook/mihaelabilic
Mihaela Bilic

Postul Paștelui este o perioadă de purificare spirituală și alimentară, însă multe persoane fac greșeli atunci când își alcătuiesc meniul. Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui ingredient pe care ar trebui să-l evităm complet în această perioadă, și nu doar atunci: zahărul.

De ce zahărul nu ar trebui consumat în post?

Mihaela Bilic subliniază că zahărul nu doar că nu are niciun beneficiu nutritiv, dar poate afecta grav organismul, mai ales în contextul unui regim alimentar bazat pe alimente de post. Printre efectele nocive ale consumului de zahăr se numără:

– Slăbirea sistemului imunitar – zahărul scade numărul bacteriilor protectoare din intestin, făcând organismul mai vulnerabil la infecții;
– Risc crescut de alergii alimentare – consumul de zahăr în exces poate sensibiliza organismul și declanșa reacții alergice;
– Afectarea danturii – zahărul atacă smalțul dinților, crescând riscul de carii;
– Carența de crom – un dezechilibru în consumul de zahăr poate duce la deficit de crom, afectând metabolismul glucozei.

„Ce greșeli trebuie evitate în post? În primul rând, aveți grijă la cantitate, să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cât mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă, astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane. Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Uleiul, un alt ingredient de evitat

Pe lângă zahăr, nutriționistul avertizează și asupra consumului excesiv de ulei, în special cel de floarea-soarelui. Conform regulilor bisericești, doar 10 zile din Postul Paștelui permit consumul de ulei, însă multe persoane îl folosesc zilnic, gătind mâncăruri prăjite, greu de digerat și bogate în calorii.

„Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega-6 cu efect proinflamator și are 100 de calorii pe lingură!”*, explică Mihaela Bilic.

Alte alimente care îngrașă în post

O altă capcană în care cad multe persoane care țin post este consumul excesiv de produse făinoase și carbohidrați rafinați. Pentru a compensa lipsa proteinelor animale, mulți aleg să mănânce pâine, paste, produse de patiserie și gustări sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei), care sunt pline de calorii și duc la îngrășare.

De asemenea, alimentele sănătoase, precum semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado și măslinele, trebuie consumate în cantități moderate, deoarece sunt foarte calorice (aproximativ 500 cal/100 g).

Cum să ții un post sănătos și echilibrat?

Pentru a evita kilogramele în plus și problemele de sănătate, Mihaela Bilic recomandă o dietă echilibrată, bazată pe:

  • Legume și verdețuri proaspete
  • Ciorbe de zarzavat
  • Ghiveci și tocane de legume
  • Mâncăruri gătite simplu, fără ulei în exces

Postul trebuie să fie o perioadă de moderație și echilibru, iar evitarea zahărului și a excesului de ulei poate contribui la menținerea sănătății și la o stare generală de bine.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel