Din cuprinsul articolului
ANPC a descopefit o serie de nereguli grave la Spitalul Judeţean Suceava: Porţii mai mici de mâncare pentru pacienţii internaţi, veselă murdară și cântare fără verificare metrologică.
În plus, liftul cu care erau transportate alimentele, era folosit şi pentru aruncarea gunoaielor. Ca urmare, inspectorii au aplicat cinci amenzi, totalizând 19.000 de lei, și au solicitat remedierea urgentă a deficiențelor.
Cu toate acestea, managerul spitalului susţine că nu există motive de îngrijorare şi se declară mulţumit de activitatea bucătăriei din cadrul unităţii medicale.
„Transport alimente și transport deșeuri, cu același lift alimentar? Păi d-aia arată în halul ăsta. Cărați și gunoaie și mâncarea bolnavului. Ia uite unde stă pâinea la dospit, ia uite ce mucegai aici”, a declarat Cristian Popescu Piedone, şeful autorităţii de control, citat de antena3.ro.
Acestea sunt doar o parte dintre neregulile găsite de inspectorii ANPC în bucătăria Spitalului Judeţean Suceava. Pe lângă deficienţele legate de curăţenie, inspectorii ANPC au descoperit şi probleme în privinţa gramajelor porţiilor de mâncare.
Amendă în cuantum maxim
„Pulpa de pui ar trebui să aibă 100 de grame. Am luat una aleatoriu, are 60 de grame. (…) Trebuia să aibă 800 de grame finit și are 550. 18 kilograme de la gura bolnavului doar pentru masa de prânz, unde se duc? Asta e înșelăciune, ca să folosesc un cuvând mai frumos. Amendă în cuantum maxim, iar astea retrase, nu există dată, etichetă de expirare, congelare”, constată şeful ANPC.
Deşi lista este lungă şi adună probleme de tot felul, managerul spitalului spune că nu există niciun lucru care să pună în pericol activitatea bucătăriei din spital şi sănătatea pacienţilor.
„Nu sunt lucruri care să ne pună în pericol desfășurarea activității. Este un lift cu care se aduce materia primă din depozit, tot cu același lift se degajează bucătăria de resturile alimentare”, explică Alexandru Calancea, directorul unităţii sanitare sucevene.
Acesta susţine că de vină pentru problemele legate de mâncare sunt bugetele mici alocate porţiilor de mâncare, mai exact, 22 de lei per pacient.
Reacţia Spitalului Județean Suceava după controlul ANPC
„Ca răspuns la verificările efectuate de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) la blocul alimentar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, dorim să aducem următoarele clarificări:
- Utilizarea liftului de transport
- Liftul de transport menționat în raportul ANPC este utilizat exclusiv pentru transportul materiei prime din depozit către bucătărie. Toate produsele sunt ambalate corespunzător, conform normelor sanitare și de igienă.
- Transportul materiilor prime și al deșeurilor rezultate din bucătărie se desfășoară conform unui orar distinct, prevenindu-se astfel orice posibilitate de contaminare.
- Orarul și funcționarea liftului sunt avizate de medicul epidemiolog al spitalului, respectând toate normele de siguranță sanitară.
- Condițiile infrastructurale ale blocului alimentar
- Blocul alimentar este inclus într-un proiect amplu de reabilitare generală, pentru care Consiliul Județean Suceava, în calitate de ordonator principal de credite, a depus deja o cerere de finanțare prin fonduri europene.
- Pavimentul uzat identificat de inspectorii ANPC nu se află în interiorul blocului alimentar, ci în zona de depozitare, unde nu intră în contact cu produsele finite destinate pacienților.
- Respectarea standardelor alimentare
- Administrația spitalului a dispus reanalizarea și actualizarea listelor de meniuri pentru pacienți, astfel încât acestea să fie conforme cu legislația în vigoare privind alimentația în unitățile spitalicești.
- Se vor lua măsuri suplimentare pentru a asigura respectarea gramajelor stabilite în meniurile aprobate.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava rămâne angajat în asigurarea unor servicii medicale de calitate și respectarea tuturor normelor sanitare într-un mod transparent și responsabil, în beneficiul pacienților noștri”, se menţionează într-un comunicat.