Sari la conținut

Alimentul ieftin care vă poate proteja de cancer. Orice român îl are în bucătărie

dureri de oase, simptom de cancer
Sursa foto: Arhivă doctorul Zilei
Durerile de oase pot indica boli grave

Experții spun că există o legumă comună care ar putea oferi o gamă largă de beneficii pentru sănătate – inclusiv reducerea riscului de a face cancer. Dacă sunteți deja un fan al cepei roșii, atunci veți fi încântat să aflați că, pe lângă gustul său, aceasta este, de asemenea, extrem de bună pentru sănătate.

În timp ce toate tipurile de ceapă, inclusiv cea albă și galbenă, sunt pline de un flavonoid anti-cancer numit quercetină, ceapa roșie este, de asemenea, bogată în antocianină. Antocianina este un tip de antioxidant care se găsește în fructele și legumele roșii, mov și albastre.

S-a demonstrat că acest compus inhibă dezvoltarea cancerului deoarece luptă împotriva „radicalilor liberi”. Atunci când organismul dumneavoastră acumulează radicali liberi, apare stresul oxidativ, care poate duce la inflamații și poate crește șansele de a dezvolta afecțiuni cronice precum cancerul și bolile de inimă.

Fructele și legumele roșii, mov sau albastre sunt de obicei bogate în antocianine. Aceste fructe și legume specifice sunt cunoscute pentru nivelurile ridicate ale acestui compus benefic.

Alimentul ieftin care vă poate proteja de cancer. Orice român îl are în bucătărie

  • Mure
  • Coacăze negre
  • Fructe negre de soc
  • Coacăze negre
  • Cireșe
  • Mure
  • Căpșuni
  • Cireșe amare
  • Zmeură roșie
  • Struguri negri
  • Merișoare
  • Prune
  • Fasole neagră
  • Coacăze roșii
  • Rodie
  • Morcovi negri,
  • Varză roșie
  • Conopidă mov

Un studiu din 2017 a explorat efectele antocianilor asupra prevenirii și tratării cancerului. Acesta a explicat că antocianii pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, la controlul obezității și la activitatea antitumorală.

Antocianinele pot juca, de asemenea, un rol în stoparea creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Un studiu efectuat în 2016 într-un tub de testare a indicat că acest compus are potențialul de a activa gene specifice care pot elimina celulele canceroase de prostată.

Antocianinele s-au dovedit, de asemenea, promițătoare în inhibarea răspândirii leucemiei și a celulelor canceroase ovariene. În plus, mai multe studii indică faptul că acești compuși ar putea reduce potențial șansele de a dezvolta cancer de piele.

Un studiu din 2019 a luat un grup de 833 de persoane cu cancer colorectal și a comparat datele lor cu 833 de persoane care nu aveau boala. Cercetarea a concluzionat cǎ riscul de cancer colorectal era cu 79% mai mic la cei care consumau regulat legume precum ceapa.

Într-o analiză separată din 2015, experții au descoperit o legătură între consumul unei cantități mari de legume allium și un risc redus de cancer, în special de cancer al stomacului și al tractului gastrointestinal. Este important să rețineți că, deși aceste studii oferă rezultate promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare care să implice oamenii.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel