Sari la conținut

STUDIU. Fructul miraculos care reduce rapid rezistenţa la insulină

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu recent arată că acest fruct delicios și popular poate crește sensibilitatea la insulină în doar patru săptămâni.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Nutriție al Institutului de Tehnologie din Illinois au analizat efectele consumului zilnic de mango asupra unor persoane cu risc crescut de diabet de tip 2.

Nutrients 17 00490 g001

Toți participanții sufereau de obezitate sau supraponderabilitate, inflamație cronică și aveau niveluri de glicemie în interval prediabetic.

Cum s-a desfășurat studiul?

Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri: Grupul A a consumat zilnic două căni de mango, iar grupul B a primit un aliment cu același aport caloric, dar fără fructe.

După patru săptămâni, au fost surprinzătoare: participanții care au consumat mango au înregistrat o creștere cu 51,2% a sensibilității la insulină, reducând semnificativ riscul de diabet de tip 2.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe lângă efectul pozitiv asupra metabolismului, mango oferă numeroase beneficii:

Bogat în polifenoli, compuși care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Sursă importantă de fibre, esențiale pentru o digestie sănătoasă și pentru prevenirea fluctuațiilor glicemice. Conținut ridicat de vitamine (C, A, E, K, B) și antioxidanți, care reduce inflamația și stresul oxidativ.

Acest studiu demonstrează că, în loc să fie evitate din conținutul de zahăr, fructele – în special mango – pot deveni un aliat important în menținerea unei sănătăți metabolice optime.

Indicele glicemic al mango-ului este scazut, intre 41 si 60. De fapt, s-a demonstrat ca un consum de aproximativ o jumatate de mango in fiecare zi, timp de 12 saptamani, influenteaza pierderea glucozei din sange. Mango este un fruct ideal pentru persoanele care au anemie, datorita continutului sau bogat in fier. In plus, vitamina C regasita, de asemenea, in mango, ajuta organismul sa absoarba fierul.

Totodată, mango ajută la asimilarea nutrienţilor datorită proprietăţilor şi a enzimelor care îi permit organismului să absoarbă macronutrienţii.

Oferă protecţie împotriva cancerului

Fenoli din mango, cum ar fi quercetin, izoquercitrin, astragalin, fisetin, acidul galic si enzimele au capacitati abundente de prevenire a cancerului. Ele sunt, de asemenea, bogate in fibre dietetice solubile cunoscute sub numele de pectina.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard, s-a demonstrat ca, datorita continutului sau care favorizeaza o dieta bogata in beta-caroten, mango este foarte eficient pentru prevenirea cancerului de prostata. Pe de alta parte, s-a dovedit, de asemenea, ca este foarte eficient in inversarea dezvoltarii cancerului de colon si de ficat.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel