Din cuprinsul articolului
Postul Paștelui în 2025 începe pe 3 martie și se termină pe 19 aprilie, iar mulţi credincioşi se întreabă ce se poate mânca în următoarele şapte săptămâni.
Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post din an, fiind o perioadă de purificare trupească și sufletească. În postul alimentar se renunță la carne, lactate și ouă. Există doar două zile de dezlegare la pește: Buna Vestire (25 martie) și Floriile (13 aprilie).
În anumite zile de post trebuie respectată xerofagia – cea mai strictă formă de post – o alimentație vegetariană care are la bază alimente uscate, seci. Sunt permise doar alimente vegetale neprocesate: pâine, apă, sare, legume și fructe crude sau uscate, nuci, miere (limitat). Toate alimentele gătite, uleiul și vinul sunt interzise.
Săptămâna 1 a Postului Mare (3 martie – 9 martie)
Luni, 3 martie (lunea curată): mâncare uscată. Abstinenta totala de la mancare gatita si ulei. Sunt permise doar pâine, apă, sare, fructe și legume crude, fructe uscate și nuci. Se recomandă să vă abțineți de la mâncare până seara.
Marți, 4 martie: Mâncare uscată
Miercuri, 5 martie: Xerofagia.
Joi, 6 martie: Xerofagia.
Vineri, 7 martie: Xerofagia.
Sâmbătă, 8 martie: Mâncare caldă cu ulei vegetal. Sunt permise alimente vegetale fierte (terci, supe, legume fierte, ciuperci, ragu, borș slab) cu adaos de ulei vegetal. Vinul este permis (cu moderatie).
Duminică, 9 martie: Mâncare caldă cu ulei vegetal.
Săptămâna 2 din Postul Mare (10 martie – 16 martie)
Luni, 10 martie: Xerofagia.
Marți, 11 martie: Mâncare caldă fără ulei. Sunt permise alimente vegetale fierte (terci, supe, legume înăbușite, ciuperci) fără adăugare de ulei.
Miercuri, 12 martie: Xerofagia.
Joi, 13 martie: Mâncare caldă fără ulei.
Vineri, 14 martie: Xerofagia.
Sâmbătă, 15 martie: Mâncare caldă cu unt. Vinul este permis (cu moderatie).
Duminică, 16 martie: Mâncare caldă cu unt. Ca sambata.
Săptămâna 3 din Postul Mare (17 martie – 23 martie)
Luni, 17 martie: Xerofagia.
Marți, 18 martie: Mâncare caldă fără ulei.
Miercuri, 19 martie: Xerofagia.
Joi, 20 martie: Mancare calda fara ulei.
Vineri, 21 martie: Mâncare uscată.
Sâmbătă, 22 martie: Mâncare caldă cu unt. Vinul este permis (cu moderatie).
Duminică, 23 martie: Mâncare caldă cu unt. Ca sambata.
Săptămână a 4-a din Postul Mare (24 martie – 30 martie)
Luni, 24 martie: Xerofagia.
Marți, 25 martie: Mâncare caldă fără ulei.
Miercuri, 26 martie: Xerofagia.
Joi, 27 martie: Mancare calda fara ulei.
Vineri, 28 martie: Mâncare uscată.
Sâmbătă, 29 martie: Mâncare caldă cu unt. Vinul este permis (cu moderatie).
Duminică, 30 martie : Mâncare caldă cu unt. Ca sambata.
Săptămâna a 5-a din Postul Mare (31 martie – 6 aprilie)
Luni, 31 martie: Xerofagia.
Marți, 1 aprilie: Mâncare caldă fără ulei.
Miercuri, 2 aprilie: Xerofagia.
Joi, 3 aprilie: Mâncare caldă fără ulei.
Vineri, 4 aprilie: Mâncare caldă fără ulei (de obicei uleiul este permis în Sâmbăta Acatistă, dar deoarece aceasta este a 5-a Vineri din Postul Mare, mâncare uscată).
Sâmbătă, 5 aprilie (Lauda Preasfintei Maca Domnului): Mâncare caldă cu unt. Vinul este permis (cu moderație).
Duminică, 6 aprilie (Sf. Fecioară a Egiptului): Mâncare caldă cu unt. Ca sambata.
Săptămâna a 6-a din Postul Mare (7 aprilie – 13 aprilie)
Luni, 7 aprilie: Mâncare caldă fără ulei (de obicei de Buna Vestire postul este relaxat pentru pește, dar dacă Buna Vestire cade luni, atunci este permisă mâncarea caldă fără ulei, iar peștele este permis de Buna Vestire).
Marți, 8 aprilie: Mâncare caldă fără ulei.
Miercuri, 9 aprilie: Xerofagia.
Joi, 10 aprilie: Mâncare caldă fără ulei.
Vineri, 11 aprilie: Xerofagia.
Sâmbătă, 12 aprilie (Sâmbăta lui Lazăr): Mâncare caldă cu unt. Icre de pește. Vinul este permis (cu moderatie). Pește – nu este permis, doar caviar.
Duminică, 13 aprilie (Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim): Pește (la cuptor, ciorbă de pește, plăcinte cu pește etc.). Sunt permise mâncarea caldă cu unt și vin (cu moderație).
Săptămâna Mare (14 aprilie – 19 aprilie)
În această perioadă are loc cel mai strict post.
Luni, 14 aprilie (Sfânta Luni): Post.
Marți, 15 aprilie (Marțea Mare): Mâncare uscată.
Miercuri, 16 aprilie (Miercurea Mare): Post.
Joi, 17 aprilie (Joia Mare): Mâncare caldă cu unt. Vinul este permis (cu moderatie).
Vineri, 18 aprilie (Vinerea Mare): Abstinenta totala de la mancare (sau mancare uscata pentru bolnavi). Se recomandă să vă abțineți de la mâncare până când Giulgiul este îndepărtat (de obicei după Vecernie).
Sâmbătă, 19 aprilie (Sâmbăta Mare): Post uscat. Daca ai putere, este indicat sa te abtii de la mancare pana la inceperea slujbei de Paste. Dacă nu, poţi consuma mâncare uscată.
Paște, 20 aprilie: Sfârșitul postului, orice mâncare este permisă.