Din cuprinsul articolului
Premieră la IOCN. Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) a devenit recent centru acreditat pentru transplantul medular, beneficiind în acest scop și de o bancă de celule stem hematopoietice.
Primele operații de transplant de măduvă osoasă au fost deja realizate cu succes.
Medicii de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca au reușit să realizeze una dintre cele mai avansate terapii pentru pacienții cu cancer. Ei au realizat cu succes primele trei transplanturi de măduvă osoasă.
Moment istoric. Transplant medular în premieră la IOCN
„Trăim un moment istoric pentru Institutul Oncologic ‘Prof. dr. Ion Chiricuta’ din Cluj-Napoca si pentru comunitatea clujeană, anume realizarea primelor proceduri de transplant medular și salvarea primelor vieți în cadrul Centrului de transplant medular al IOCN.
Acest centru de transplant medular are un etaj dedicat în cadrul secției noi de Hematologie a institutului, secție inaugurată în anul 2021 și din acel moment până acum, împreună cu colegii din aparatul administrativ, cu echipa medicală a secției de Hematologie s-au facut permanent și susținut eforturi, astfel încât să ajungem la acest moment istoric.
Am început cu dotarea spațiului respectiv, astfel încât Centrul de transplant medular să devină funcțional și s-a înființat biobanca de celule stem hematopoetice. În paralel, am susținut identificarea de personal medical și pregatirea lui, atât în țară, cât și în străinătate.
(…) În vara anului trecut am început fizic procedurile de transplant, prin recoltarea primelor stenogrefe, s-au realizat până în momentul de față trei proceduri de transplant medular, acestea fiind finalizate la începutul acestui an”, a declarat dr. Catalin Vlad, managerul IOCN, citat de Agerpres.
Prof. Patriciu Achimaș-Cadariu: „Salvarea vieților este rațiunea noastră de a fi”
Potrivit profesorului universitar Patriciu Achimaș-Cadariu, artizanul noii sectii de Hematologie, cel mai important rezultat este salvarea vieților românești.
„Lupta este pentru viață și de aceea, în primul rând, vreau să le salut pe supraviețuitoarele noastre, fiindcă asta este rațiunea noastră de a fi. (…) Esența este în felul următor: nu se justifică nicio investiție care nu se finalizează cu ajutor adus pacienților noștri și acest lucru nu se poate face în absenta profesioniștilor”, a precizat Patriciu Achimaș-Cadariu.
Membrii echipei Institutul lui Oncologic din Cluj-Napoca se așteaptă ca numărul de transplanturi să crească la aproximativ 100 de astfel de intervenții pe an.