Sari la conținut

Noi măsuri de austeritate: Concedieri şi îngheţări de salarii! Ce se întâmplă cu pensiile?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Guvernul a decis să ia noi măsuri de austeritate! Astfel, vor fi înghețate veniturile bugetarilor pe tot parcursul anului 2025, cu scopul de a asigura stabilitatea financiară și respectarea deficitului asumat.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a explicat motivele acestei măsuri, subliniind necesitatea unei politici prudente în contextul presiunilor economice. Acesta a anunţat că România a înregistrat în ianuarie un deficit bugetar cuprins între 0,5% și 0,6%, reprezentând aproximativ 11,5 miliarde de lei. Potrivit acestuia, situația nu este „ieșită din comun”, fiind provocată în mare parte plățile amânate din decembrie.

„Am procedat la înghețarea acestor salarii și acestor pensii tocmai pentru a avea siguranța că ele vor fi plătite în 2025 și că ne vom încadra într-un deficit de 7% pentru a reintra pe un trend de normalitate și de reducere a deficitului”, a declarat ministrul la Digi 24.

Acesta a subliniat că măsurile de austeritate sunt necesare pentru stabilizarea situației fiscale a țării. Ministrul a spus că presiunea cheltuielilor din 2024 se resimte și în acest an, prin anualizarea cheltuielilor pe salarii și pensii, dar a asigurat că măsurile adoptate vor permite încadrarea în ținta de deficit asumată.

„Acest lucru se întâmplă și în ianuarie, se va întâmpla și în februarie și va continua în martie până în decembrie. Aceste măsuri aprobate în decembrie și bugetul aprobat sunt recunoscute ca măsuri bune inclusiv de agențiile de rating”, a adăugat Tanczos Barna, potrivit sursei citate de Mediafax.

În ciuda perspectivei negative, România își menține ratingul de țară stabilă, recomandată pentru investitori, conform evaluării recente a agențiilor de rating. Ministrul a menționat că aspectele negative ale evaluării sunt legate mai degrabă de riscul politic și regional, decât de fundamentele economice ale țării.

„În această perioadă în care am avut un deficit foarte mare în 2024, stabilitatea este cea mai importantă și mesajul către investitori a venit inclusiv din partea Fitch, că rămâne o economie stabilă”, a concluzionat ministrul Finanțelor.

După zece luni în care România a avut cea mai ridicată inflaţie din UE, în ianuarie primul loc a fost ocupat de Ungaria, cu 5,7%, urmată de România (5,3%) şi Croaţia (5%), arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (pe larg, aici).

Sute de persoane vor pleca în 2025 de la Ministerul Finanţelor

Ministrul Finanțelor Tánczos Barna spune că la ministerul pe care îl conduce au început reducerile prin plecări naturale și că în 2025 sute de persoane vor pleca din sistem în acest fel.

„La Ministerul Finanțelor am început acel proces de reducere prin plecări naturale, toate plecările din sistem sunt ținute fără compensare prin angajare, este prima decizie”, a mai spus ministrul.

Acesta crede că, dacă se menține ritmul de plecări, ministerul se va încadra în bugetul redus cu 5%. „Vom avea probabil sute de persoane care vor pleca din sistem în cursul anului 2025 și dacă păstrăm acest trend ne putem încadra exact în bugetul redus cu 5% inclusiv la nivelul Ministerului Finanțeor, acea reducere pe care am aplicat-o la majoritatea ministerelor prin aprobarea bugetului pe 2025”, a mai spus ministrul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel