Sari la conținut

Piedone ia spitalele cu asalt: verificări cu scop electoral sau pentru binele pacienților?

În data de 22 februarie 2025, Cristian Popescu Piedone, noul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a inițiat o serie de controale inopinate în cantinele unor spitale din București, printre care Spitalul Universitar de Urgență Elias și Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).

Aceste acțiuni au stârnit controverse, fiind considerate de unii specialiști drept ilegale, un potențial abuz în serviciu și mai degrabă propagandistice decât benefice pentru pacienți.

Nereguli descoperite și sancțiuni aplicate

Conform comunicatului oficial al ANPC, în urma controlului de la Spitalul Universitar de Urgență Elias, s-au constatat deficiențe precum utilizarea de pâine feliată expirată și folosirea unui amestec de margarină și ulei vegetal pentru prăjirea alimentelor, deși margarina este interzisă a fi procesată termic. Ca urmare, au fost aplicate trei amenzi contravenționale în valoare totală de 30.000 de lei și s-a dispus remedierea deficiențelor în termen de 30 de zile.

Ce spune legea? ANPC nu are competență în spitale

Cu toate acestea, managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a criticat acțiunile ANPC, subliniind că instituția nu are competența legală de a efectua astfel de controale în unitățile sanitare. Medicul a menționat că, în contextul unei alerte epidemiologice, accesul în bucătăriile spitalelor trebuie strict reglementat și că astfel de intervenții pot perturba activitatea medicală.

Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, responsabilitatea pentru asigurarea sănătății publice revine Ministerului Sănătății și direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București. Acestea sunt instituțiile abilitate să efectueze controale în unitățile sanitare, inclusiv în ceea ce privește blocurile alimentare ale spitalelor. Astfel, intervenția ANPC în acest domeniu poate fi considerată o depășire a atribuțiilor legale.

Intrare prin spate și tactici discutabile

Mai mult, modul în care au fost realizate aceste controale ridică semne de întrebare. Cătălin Cîrstoiu a dezvăluit că echipa de control a pătruns în spital pe poarta din spate, sub pretextul livrării unui colet, o abordare neconformă cu procedurile standard.

„Să vă povestesc ceva…. Astăzi, o dubă cu geamuri fumurii intră furtunos, utilizând poarta din dos a Spitalului Universitar, să ducă „un colet” la bucătăria spitalului. Ce era «coletul»? Era ANPC… și dl Cristian Popescu Piedone. După o vizită furtunoasă, ca în „Acceleratul” lui George Topârceanu, dl Piedone m-a sunat și m-a felicitat pentru modul în care preparăm hrana, pentru aspectul ei, pentru echipamente, infrastructură și curățenie”, a scris Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar Central într-o postare pe Facebook.

„SUUB pregătește, cu 15 oameni, 1.100 de porții de mâncare, structurate în 25 de meniuri, de trei ori pe zi. Și chiar m-a preocupat această bucătărie, împreună cu colegii mei și Codin Maticiuc făcând tot posibilul să fie condiții civilizate. Bucătăria asta funcționează din 2010, când am renunțat la serviciile de catering.”

O întâmplare similară a avut loc și la Spitalul de Urgență Elias din București. Medicul Laur Daska a relatat întâmplarea pe pagina personală de Facebook.

„Piedone a luat-o razna… A început să intre în unități sanitare… azi a dat buzna în Spitalul Elias. Domnul nu cunoaște legea… și acum vrea să-și reconstruiască imaginea intrând abuziv în unități sanitare unde jurisdicția o au DSP-urile. Aș vrea să văd cum bodiguarzii își fac datoria rezolvându-i excesul de testosteron și dependența de dopamină printr-o atitudine corectă și hotărâtă. Micul Trump de Dâmbovița ar trebui să dea un examen legislativ și cred că și psihiatric… Vedem că între perfecțiune și nebunie este un mic pas”, a scris medicul.

La Colentina i s-a refuzat accesul

În încercarea de a extinde aceste acțiuni, Piedone ar fi încercat să intre și în Spitalul Colentina, însă i s-a refuzat accesul. Deși a fost chemată poliția pentru a clarifica situația, s-a confirmat că nu poate intra în spital fără autorizația necesară. În ciuda acestui refuz, Piedone și-ar exprimat intenția de a continua verificările în alte unități sanitare, printre care Spitalul Filantropia și Spitalul Sfânta Maria.

Propagandă sau măsuri reale pentru pacienți?

Criticii acestor acțiuni susțin că demersurile lui Cristian Popescu Piedone au un caracter propagandistic, având ca scop creșterea vizibilității publice, mai degrabă decât îmbunătățirea reală a condițiilor pentru pacienți. În loc să colaboreze cu instituțiile competente și să respecte cadrul legal existent, astfel de intervenții pot genera confuzie și pot afecta negativ funcționarea unităților medicale.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel