Sari la conținut

Moşii de Iarnă 2025. Ce trebuie dat de pomană şi ce obiceiuri respectă românii la pomenirea celor adormiți

Moșii de iarnă 2025
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În 2025, Moşii de Iarnă au loc pe 22 februarie, așa cum se întâmplă în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți (Lăsata Secului de carne).

Fiind considerată una dintre cele mai importante zile de pomenire a celor adormiți în tradiția ortodoxă, Moşii de Iarnă reprezintă o ocazie specială pentru marcarea respectului și a iubirii față de cei care nu mai sunt printre noi – strămoși, părinți, rude și prieteni dragi.

În credința populară, se spune că sufletele celor adormiți veghează asupra celor vii, iar pomenirea lor un gest de iubire, recunoștință și legătură spirituală între generații.

Cu acest prilej, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba de pomenire și pentru a împărți daruri în memoria celor plecați.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Tradiții și obiceiuri

De Moşii de iarnă, creştinii trebuie să ţină cont de anumite tradiţii şi obieciuri moştenite de la străbuni. Printre acestea se numără pomenirea la biserică. În această zi, preoții oficiază Sfânta Liturghie și parastase pentru cei adormiți. Credincioșii aduc colivă, colaci, vin și alte daruri pentru sfințire.

Coliva, preparată din grâu fiert și îndulcită cu miere sau zahăr, nu trebuie să lipsească, aceasta simbolizând credința în înviere și unitatea dintre cei vii și cei plecați din această lume.

Alături de colivă, se mai aduce la biserică un alt vas în care se pun bucate din toate mâncărurile pregătite pentru pomană. De obicei, gospodinele pregătesc la moșii de iarnă 2025 piftie de porc, bucăți de friptură de porc sau de pasăre cu pilaf, orez cu lapte, plăcinte cu brânză, colaci și mere sau prăjituri.

În Transilvania, gospodinele dau de pomană chec cu mere, iar în Bucovina, pregătesc plăcinte cu brânză dulce.

Singurul mare praznic în care se împarte carne

În multe zone din țară, sâmbăta morților din luna februarie, care precede Postul cel Mare, este cunoscută drept ”sâmbăta părinților”. Alături de moșii de toamnă, care se vor ține în anul 2025 pe data de 1 noiembrie, moșii de iarnă 2025 reprezintă ”moșii cei mai mari de peste an”.

Conform tradiției, sâmbăta morților de iarnă este singurul mare praznic în care se împarte carne. În popor li se mai spune moșilor de iarnă și moșii de piftii, pentru că este o adevărată tradiție să se pregătească mici vase cu piftie de porc și să se împartă în amintirea părinților și bunicilor.

Așadar, pe lângă tradiționala colivă, este aproape obligatoriu să pregătești piftie de porc sau de curcan, deoarece ea are o semnificație aparte.

De asemenea, în Sâmbăta Morţilor, este obiceiul ca familiile să împartă alimente (colivă, colaci, fructe și mâncăruri gătite) celor nevoiași, în amintirea celor adormiți. Nu în ultimul rând, se rostesc rugăciuni pentru iertarea păcatelor și odihna sufletelor în lumină și pace.

Datoria oricărui creștin, la moșii de iarnă 2025, este să meargă la biserică și să pregătească din timp câteva farfurii cu pomană. Dar în sâmbăta morților, nimeni nu trebuie să mai gătească, să dea cu mătura sau să facă diverse treburi în gospodărie.

Femeile mai bătrâne din sat spun că, dacă mături prin casă, arunci gunoiul în gura morților, ceea ce reprezintă un mare păcat.

Mâncăruri tradiționale pentru Moșii de Iarnă

Coliva, simbolul principal al pomenirii;

Colaci și pâine – simboluri ale vieții;

Sarmale, plăcinte și fructe;

Vinul – simbol al jertfei lui Hristos.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel